Aydınlatma, insanlar tarafından bir ortamı, içerisinde bulunan nesneler ile birlikte görsel olarak algılayabilmeleri için yapılan ışık düzenlemeleridir. Her ortamın ve nesnenin farklı işlevleri olduğu için aydınlatma şekli ortamdan ortama değişmektedir.
Aydınlatma ürünleri; akıllı ev sistemleri, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, hırsız alarm, rack kabinet, seslendirme ve acil anons sistemleri, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri, yangın alarm sistemleri ve yapısal kablolama ürünleri ile birlikte zayıf akım sistemleri içerisinde yer almaktadır.
Aydınlatma Nedir?
Aydınlatma, ortamın tamamına genel olarak ya da belirli bir alana bölgesel olarak uygulanabilir. Aydınlatma, ayrıca bölgesel olarak yapılan ışıklandırmanın yanı sıra herhangi bir nesneyi vurgulamak ya da ortama estetik bir görünüş katmak için de yapılmaktadır.
Aydınlatma bazı yerlerde sadece önümüzü görebilmemiz için kullanılırken, bazı yerlerde de estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Doğru bir aydınlatma için ışık tasarımında dikkat edilmesi gerekenler; nitelik, nicelik, ortam ve nesnelerin yüzey özellikleridir. Aydınlatmanın niceliği; ortam ve nesneler için gerek duyulan ışıkmiktarını, aydınlatmanın niteliği ise ışığın; rengi ve dağılımını belirtir. Ortamda bulunan nesnelerin yüzeyleri, ışığın yansıması ya da emilmesi açısından çok önemlidir. Işık düzenlemelerinin, her ortamın kendi amacına göre ve nesnelerin yüzeylerine uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Işığın İnsan Üzerindeki Etkisi
Işık insanın; sağlık, moral ve motivasyonunu olumlu ya da olumsuz yönde çok ciddi biçimde etkilemektedir. Doğru bir şekilde uygulanan aydınlatma insanı rahatlatırken, yanlış yapılan uygulamalar insanlarda; baş ağrısı, depresyon vb. olumsuzlukları tetiklemektedir. Günümüzde LED (Light Emitting Diode) teknolojisi ile birlikte “insan odaklı aydınlatma” daha geçerli ve yaygın bir hale gelmiştir.
İnsan odaklı aydınlatma; insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için en yüksek düzeyde ışık ve ışık kalitesielde etmeyi amaçlamaktadır. Ortamın ve nesnelerin ışığı az olursa aydınlatma sağlanamaz, ışık fazla olursada göz kamaşmasına neden olur ve görüşü engeller. İnsan bünyesi gün ışığına odaklıdır, insan odaklı aydınlatma da tam olarak bu doğal ışığı elde etmeyi amaçlamaktadır.
Bütün bu bilgiler ışığında, aydınlatmanın sadece karanlıktan kurtulmak ya da ortamı süslemek olmadığını, aksine profesyoneller tarafından belirli ölçü ve kriterler göz önünde bulundurularak uygulanabilecek bir şey olduğu sonucunu çıkartabiliriz.