Li-Fi nedir, Li-Fi teknolojisi nasıl çalışır, Li-Fi güvenli mi, Li-Fi uygulama alanları, Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisinin yerini alabilecek mi?
Günümüzde kullanılan teknoloji sayesinde cihazlarımız çok daha akıllı ve hızlı çalışmaya başladı. Her gelişen teknoloji de beraberinde yeni bir ihtiyaç yaratıyor. Cihazların bu denli akıllı ve hızlı olmaları da beraberinde hızlı bağlantı ihtiyacı doğuruyor. Aydınlatma endüstrisi de “nesnelerin interneti” ile birlikte Li-Fi teknolojisini adım adım geliştiriyor.
Li-Fi Nedir?
Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında kablosuz iletişim kurmak ve veri iletmek için LED ışıklarını kullanan kablosuz bir optik ağ teknolojisidir. Li-Fi teknolojisi, veri sunmak için radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan ışık tabanlı iletişim teknolojisidir. Li-Fi teknolojisini tam olarak anlayabilmek için Wi-Fi teknolojisinin cihazlarımıza nasıl internet ve veri sağladığını anlamak önemlidir.
Temel olarak Wi-Fi, veri iletmek için radyo frekansını kullanır ve sinyaller bir erişim noktası etrafında belirli bir alana yayılır. Li-Fi ise “Görünür Işık İletişim” (Visible Light Communication) sistemidir. Yani Li-Fi, veri iletmek için radyo frekansları yerine hepimizin gördüğü ampüllerdeki ışığı kullanır. Radyo frekanslarına göre ışık kullanarak iletilen sinyallerin tek bir alana odaklanması daha kolay olduğu için de Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisinden çok daha güçlü ve hızlıdır.
Li-Fi Nasıl Çalışır?
Li-Fi teknolojisinde ışık üzerinden veri göndermek için LED ampuller kullanılıyor. LED ampullerden çıkan ışınların yoğunluğu Li-Fi ile değiştirilerek veri iletimi gerçekleştirilmektedir. Li-Fi teknolojisinde internet, LED ampullere takılan özel vericiler sayesinde ışık üzerinden kullanıcılara iletiliyor.
Li-Fi Teknolojisi Wi-Fi Teknolojisinin Yerini Alabilecek mi?
Radyo frekansları yerine ışık kullanarak kablosuz internet sunmak; uçak kabinleri, hastaneler ve tehlikeli ortamlar gibi Wi-Fi teknolojisinin kolayca kullanılamayacağı ortamlarda bağlantı sağlar. Işık fiber optik kablolarda noktadan noktaya hızlı veri iletimi için kullanılmaktadır.
Li-Fi teknolojisi, kablosuz iletişim için mevcut Wi-Fi ağındaki yükü önemli ölçüde azaltabilen 10.000 kat daha geniş bir spektruma sahiptir. Bu durum da Li-Fi teknolojisinin daha uzun ömürlü ve güvenilir bir internet kaynağı olacağını gösteriyor.
Li-Fi Uygulama Alanları
Li-Fi uygulamaları sınırsız ve hala daha geniş bir araştırma konusudur. Temel olarak, Li-Fi, bir LED ışığının olduğu her yerde internet erişimini sağlayabilir.
Wi-Fi teknolojisinin tercih edilmediği ya da mevcut teknik koşullar sebebiyle kullanılamadığı; köy vb. kırsal alanlarda, hastanelerde, uçaklarda, askeri alanlarda Li-Fi teknolojisinin kullanılacağı öngörülmektedir.
Li-Fi Güvenli mi?
Li-Fi teknolojisinde veri iletiminin devam etmesi ışığa bağlıdır. Yani ışık kaynağı kapatıldığı ya da ışık duvar vb. bir engel tarafından kesildiği zaman veri iletimi otomatik olarak kesiliyor. Bu durum bağlantının belirli bir alan içerisinde kalmasını ve bilgi akışının korunmasını sağlıyor.
Li-Fi teknolojisi ile birlikte ev ya da ofisinizdeki lamba, internetin sadece bu sınırlar içerisinde kalmasını sağlayacağı için hırsızlık vb. durumlardan da sizi koruyacak. Aynı zamanda Wi-Fi teknolojisinde olduğu gibi bağlantı kopmalarının Li-Fi teknolojisinde yaşanmayacak olması da verilerin güvenliği açısından önemli bir rol taşıyor.