Projektörler; özellikle depolar, tersaneler, stadyumlar gibi büyük (açık veya kapalı) ticari alanları aydınlatmak için kullanılan büyük ve güçlü armatürlerdir.
Projektörler çok amaçlı olarak kullanılırlar. Günlük hayatta sıklıkla bina cephelerini ve reklam panolarını aydınlatmak için de kurulduklarını görebiliriz. Bulundukları alanın tamamını geniş ışınlı ve yüksek yoğunluklu, yapay bir ışıkla eşit olacak şekilde doldururlar. Böylece homojen bir ışık akışı sağlarlar ve 25 dereceden 120 dereceye kadar geniş bir ışın yayılımı oluştururlar.
LED teknolojisinin ortaya çıkmasından önce halojen projektörler kullanılmaktaydı. Ancak her ne kadar güçlü olup gereken aydınlatmayı sağlasalar da oldukça masraflı olmanın yanı sıra güvenlik endişelerini de barındırıyorlardı. Bu nedenle LED projektörler piyasaya çıktıktan sonra kısa sürede yaygın şekilde kullanılır hale geldi.
Peki bu iki ürün arasındaki temel farklar nelerdir? Gelin bu temel farklara birlikte göz atalım.
1. İşlevsellik
LED projektörler devrim niteliğindeki LED aydınlatma teknolojisinin en iyi şekilde kullanıldığı alanlardan birisidir. Yarı iletken malzemenin içinden elektrik geçmesiyle ışık üretirler. Halojen projektörler ise akkor ampullerinkine benzer prensipler ile çalışırlar. Işık üretebilmek için halojen gaz ve tungsten filaman kullanırlar.
2. Maliyet
LED ışıklar ilk aşamada muadillerine göre daha pahalı olduğundan dolayı fiyat konusunda olumsuz eleştiriler almaktadır. Bu her ne kadar doğru olsa da LED’lerin sağladığı tasarruf göz ardı edilemez ve bu tasarruf da hesaplamalara dahil edildiğinde ileride ciddi maliyet avantajı sağlar. Elektrik faturaları ile bakım masraflarında önemli ölçüde tasarruf sağlarlar ve daha yüksek bir yatırım getirisi garanti ederler. Ayrıca LED aydınlatma armatürlerinin fiyatı, gün geçtikçe piyasaya çıkış tarihindeki fiyatına göre düşmüştür. Bunun dışında LED projektörler halojenlere göre daha uzun ömürlüdür. LED’ ler neredeyse 50,000 saatlik uzun bir kullanım ömrü sunabilirken, halojenler ise yaklaşık 2000 saatlik bir kullanım ömrüne sahiptir.
3. Verimlilik
LED projektörler günümüzde dünyadaki en verimli projektör aydınlatma çözümleridir. Çok daha düşük bir maliyet ile üstün ve uzun ömürlü bir performans sunarlar. Watt başına düşen lümen oranı daha fazladır. Bu da diğer tüm geleneksel muadilleri ile kıyaslandığında aynı miktarda ışık sağlayabilmek için daha az enerji tükettikleri anlamına gelir.
4. Güvenlik
Halojen projektörler ihtiyaç duyulan aydınlatmayı sağlarlar ancak güvenlik konusunda birtakım endişelere yol açmaktadırlar. Yüksek miktarda ısı yayarlar ve bu da kısa sürede oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşmalarına sebep olur. Bu durum bir aydınlatma armatürünün kullanım ömrünü olumsuz etkilemekle birlikte çalışanlarda yanıklara ve yaralanmalara yol açabilir. Hatta daha ileri gidersek yangına sebebiyet bile verebilme ihtimali vardır. LED projektörlerde ise daha iyi termal yönetim sistemleri mevcuttur. Enerjinin neredeyse 95%’ ini aydınlatmaya dönüştürüp sadece 5%’ ini ısı olarak kaybeder. Bu da LED projektörleri çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından oldukça güvenli bir hale getirir.