UL (Underwriters Laboratories) sertifikası, bağımsız bir ürün güvenlik sertifikasyon kurumu olan UL tarafından ürünlere verilen bir onaydır. UL, ABD merkezli, temel olarak güvenlik konusuna yoğunlaşan, bağımsız ürün güvenlik sertifikasyon kurumudur.
UL standartları, ülkemizde ve dünyada tanınmakta ve uygulanmaktadır. Ülkemizde yayınlanan şartnamelerin bir kısmında “yangın alarm sistemleri” başlığı altında UL ile karşılaşmak mümkündür. Bu durum da; işçilik yapan firmaların ve kullanıcıların aklına “UL Nedir” sorusunu getirmektedir.
Ülkemizde, yangın algılama ve ihbar sistemleri konusunda birçok kurum ve kuruluş EN54 (Avrupa Normları) başta olmak üzere; LPCB, VdS, UL ve AFNOR sertifikalarını istemektedir.
UL Nedir?
UL Standartları, UL’nin geniş çaplı güvenlik araştırmalarını ve bilimsel uzmanlığını kapsar. 1500’den fazla standardı geliştirmede yüz yıldan fazla bir tecrübeye sahip olan UL, ABD ve Kanada’da akredite bir standart geliştiricisidir.
UL sertifikası, bağımsız bir ürün güvenlik sertifikasyon kurumu olan UL tarafından ürünlere verilen bir onaydır. UL, ABD merkezli, temel olarak güvenlik konusuna yoğunlaşan, bağımsız ürün güvenlik sertifikasyon kurumudur.
UL, ülkedeki en eski test kuruluşlarından biridir ve ürünlerin güvenliği ile çevresel talepleri konusunda sertifikalandırma sunar. UL, 1894 yılından önce elektrik ve elektronik alanlarında profesyonelleşmiştir. Sonraki yıllarda ise UL ilk kez kendisinin hazırlamış olduğu güvenlik standartlarını çıkartmıştır. İlk UL damgası 1905 yılında bir yangın söndürme cihazıdır.
UL işaretleri, onların terminolojisine aşina olmayan insanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Genel UL onayı diye bir şey bulunmamaktadır, onun yerine sertifikalandırmalarını listelenmiş, tanınmış veya sınıflandırılmış olarak ayırırlar. Bu üç terimin arasındaki farkları öğrendikten sonra UL’nin ürünlerin üzerine koyduğu düzinelerce işareti anlamak çok daha kolay hale gelmektedir.
UL listeleme hizmeti, bir üreticinin UL gereksinimlerini karşılayan ürünler yapabildiğini doğrular ve bu da UL listelenmiş işaretli herhangi bir ürünün, makul bir şekilde öngörülebilecek ürün risklerini sınırlayan bir şirket tarafından üretildiği anlamına gelir. UL bu durumda her bir ürünü test etmez, onun yerine üreticiye ürünlerini kendileri test edip UL listelenmiş işaretini koymaları için yetki verir. Ancak UL, ürünlerini test ederken doğru prosedürleri izlediklerinden emin olmak için üreticileri düzenli olarak takip eder.
UL tanıma hizmeti, son ürünlere uygulanmadığından dolayı farklıdır çünkü bu, daha büyük bir ürünün bir bileşeninin UL standartlarını karşıladığını onaylar. Bu sertifikalandırmayı alan; parçalar, devre kartları ve güç kaynakları gibi şeyler olduğundan dolayı tüketicilerin sıklıkla gördüğü bir işaret değildir. Bu bileşenler normalde fabrikalardaki ürünlere yerleştirilir ve başka bir makinenin dışında kullanımı sınırlandırılmış olabilir. Tekrar etmek gerekirse UL, parçalarını test edip bu işaret ile etiketlemesi için imalatçıyı yetkilendirir ve sertifikalandırma ile sürekli uyumluluğu garanti altına almak için düzenli olarak takip eder.
UL sınıflandırma hizmeti, üçünün içerisinde en incelikli olanıdır. UL’nin terminoloji rehberine göre UL sınıflandırma hizmeti, “aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına göre sınıflandırma veya değerlendirme amacıyla kullanılır: (1) zayiat, yangın veya şok gibi yalnızca belirli riskler (2) belirtilmiş koşullar altında performans (3) düzenleyici kurallar (4) uluslararası standartlar dâhil olmak üzere diğer standartlar veya (5) UL’nin cazip olarak değerlendirebileceği diğer koşullar”. Bu, tüketicilere bir ürünün standartları hakkında kesin bilgi vermek için UL’in bu alanda geniş bir işaret yelpazesine sahip olmasını sağlar. Mesela UL Sınıflandırılmış Su Kalite İşareti, bir ürünün filtrasyon sistemleri veya su arıtma katkı maddeleri gibi ürünler için uygun içme suyu sağlayabildiğini onaylar.
UL Standartları
UL Standartları, UL’nin geniş çaplı güvenlik araştırmalarını ve bilimsel uzmanlığını kapsar. 1500’den fazla standardı geliştirmede yüz yıldan fazla bir tecrübeye sahip olan UL, ABD ve Kanada’da akredite bir standart geliştiricisidir. Daha güvenli ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için UL Standartları, dünyanın her yerindeki ülkelerin ulusal standartlar kuruluşları ile ortaklık kurarak küresel halk güvenliği misyonunu genişletir.
UL Standartları: ABD ve Kanada’da Akreditasyon
ABD’de UL, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından bir denetlenmiş düzenleyici (audited designator) olarak akredite edilmiştir. 2013’te UL, Kanada Standartlar Konseyi (SCC) tarafından Kanada Ulusal Standartlarını (NSC) geliştirebilecek ve ulusal olarak tanınan bir Standartları Geliştirme Organizasyonu (SDO) olarak akredite edilmiştir.
UL’nin Standartlar Teknik Panelleri (STP), hem Amerikan Ulusal Standartları (ANS) hem de Kanada Ulusal Standartları (NSC) için consensus kuruluşu olarak hizmet vermektedir. UL’nin standartları geliştirme programları, standartlara nasıl erişilebileceği ve standartları geliştirmek için kullanılan UL programlarına katılabilme hakkında önemli bilgiler bu sitede mevcuttur.
UL’nin Kanada Ulusal Standartları’nı (NSC) geliştirmesi ve Yeni Proje Faaliyetleri (New Project Activity), Halk İncelemesi (Public Review) ve Çalışma Programları (Work Programs) altındaki belirli projeler ULC olarak onaylanmaktadır.
ULC Standartları Nedir?
ULC Standartları, Kanada Standartlar Konseyi tarafından Kanada Ulusal Standartlar Sistemi altında bir consensusesaslı Standartları Geliştirme Organizasyonu olarak akredite edilmiştir.