Bu videomuzda, Johnson Controls’ün FireClass ONE-500, genel seslendirme ve acil anons sistemini inceliyoruz.
Bir önceki FireClass FC506 Yangın Alarm Sistem incelememizde, FireClass markasından bahsetmiştik.
2×500 Watt Yedekli Amfi
FireClass ONE-500 genel seslendirme ve acil anons sisteminin en önemli avantajı, içerisinde 2×500 Watt yedekli amfi bulunması. Amfiler yedekli olarak çalışıyor yani; sistem toplamda 500 Watt kapasite sunuyor.
Yedekli amfi olması şu şekilde işe yarıyor; genel seslendirme ve acil anons sisteminde tek amfi olması durumunda bir zone üzerinde anons yapılırken diğer zone’lar üzerinde müzik yayını da kesiliyor. ONE-500’de yedekli amfi olduğu için anons yaptığınız zone dışındaki diğer alanlarda müzik yayını kesilmiyor.
Sisteme 6 ya da 3 Watt hoparlör bağlayabilirsiniz. 6 Watt hoparlör kullanırsanız ortalama 80, 3 Watt hoparlör kullanırsanız da ortalama 160 hoparlör bağlayabiliyorsunuz. Tabi bu durumda kablo uzunluğunu ve dirençleri de hesaba katmayı unutmayın.
En 54-4 Onaylı Dahili Akü Şarj Devresi
FireClass ONE-500’ün ikinci en önemli özelliği ise içerisinde EN54-4 onaylı dahili akü şarj devresinin bulunması. Akü EN54-4 standartlarında şarj ediliyor ve enerjinin kesilmesi durumunda sistemi çalışır halde tutmaya devam ediyor.
Dahili akü şarj devresi ücretsiz olarak geliyor ve SD kart ile aktif ediliyor. Bu SD kartı satın almadığınız sürece dahili akü şarj devresi için herhangi bir harcama yapmış olmuyorsunuz.
Piyasada fiyat baskısı arttıkça insanlar yedek amfi, EN54 onaylı hoparlör ve akü şarj devresini ikinci plana atıp sistemi sadece seslendirme amaçlı olarak kullanıyorlar. Oysaki bu sistem adından da anlaşılacağı üzere yangın durumunda acil anonslar için de kullanılmakta.
EN54 yangın alarm sistemlerinde de istenilen bir onay. Yangın alarm sisteminin, genel seslendirme ve acil anons sisteminin EN54 onaylı olması olası yangın vb. gibi oluşabilecek olumsuz durumlarda sistemin çalışmaya devam etmesini ve ortamda bulunan insanları uyararak can güvenliklerini sağlamayı amaçlıyor.
Cihaz Yapısı
Hoparlör hatları, acil anons ve seslendirme sistemlerinde bulunan zone çıkışlarına bağlanır. FireClass ONE-500’ün zone çıkışları da yine içerisinde bulunduğu için ekstra bir cihaz almanıza gerek kalmıyor.
Sesi kısmak ya da açmak istediğimiz durumlarda da FireClass ONE-500’de bu işlemi panel üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.
Kısaca; teknik olarak söylemek gerekirse yedek amfi ve dahili akü şarj devresinin yanı sıra sisteme eklenebilecek router ve controller da panelin içerisinde geliyor. Bu kompakt yapısı sayesinde dağınıklığı ortadan kaldırıyor ve ciddi maliyet avantajı sağlıyor.
Çalışma Şekli
FireClass ONE-500 genel seslendirme ve acil anons sistemi 6 zone’dan oluşuyor. Üzerinde kuru kontak girişleri bulunmakta. Yani sistem yangın alarm sisteminden gelen alarm hangi bölgedeyse o bölgede acil anons yapabiliyor. İstenirse tek bir kontak üzerinden yangın alarm sisteminden kontak alarak tüm hoparlörlerden de yangın alarm anonsu yapılabilir.
Cihaz içerisine acil durumlarda kullanılmak üzere ortalama 10 dakikalık bir ses kaydı ekleyebiliyoruz.
Cihaz üzerinde 3 tane ses girişi var. Input 1 ve 2’ye farklı müzikler bağlayıp Örneğin 1-3 arası Zone’larda Input 1’deki müziği çalıp 4-6 arası Zone’larda da Input 2’deki müziği çalmak mümkün. Üçüncü giriş ise hem ses hem de kuru kontak girişi olarak kullanılabiliyor.
Aynı zamanda bu sistem, kendisini de kuru kontak vasıtasıyla anlatabilen bir sistem. Üzerinde acil durum modu ya da hata modu kontağı dediğimiz bir kontak bulunuyor. Mesela; bütün sistemler gayet sağlıklı bir şekilde çalışıyor ama diyelim ki birisi seslendirme sisteminin kapağını açtı. Bu durumda cihaz hata modu vererek kapağının açıldığı bilgisini bize veriyor.
Özetle diyebiliriz ki cihaz bir yandan dışarıdaki sistemleri dinlerken bir yandan da kendisini anlatıyor.
Ayrıca 10 adet ONE-500’ü opsiyonel olarak satılan network kartı ile birbirlerine bağlayabiliyoruz. Cihazları bağlamak için bu network kartından bir tane almamız yeterli. Bu açıdan bakacak olursak 10×500 toplamda 5000 Watt’lık bir sistem oluşturmamız mümkün. Yani bu da yine 6 Watt’lık ortalama 800, 3 Watt’lık olarak da ortalama 1500 hoparlörlük bir sistem kurabileceğimiz anlamına geliyor.
Devreye Alma
Cihazın kurulumu ve devreye alması çok kolay. Otomatik kurulum sayesinde, birkaç tuşa bastığımız zaman sistem bütün Zone’ları tarıyor, hepsini devreye alıyor, hazırlıyor ve çalışmaya başlıyor.
Sistem Bileşenleri
Sistem bileşenlerine bakacak olursak; 1 veya 8 zone’lu mikrofon çeşitleri, itfaiye tipi alarm paneli, tavan tipi, duvar tipi hoparlör, silindirik projektör tipi hoparlör, horn tipi hoparlör, 2 ayrı kolon tipi hoparlör, sabit empedanslı ses kontrolcü ve hat sonu direnci olmak üzere, farklı model ve çeşitli bileşenler sunmakta. Bütün bu bileşenlerle birlikte sistem uçtan uca EN54 onaylı olarak geliyor.
Siteye Üyelik
Ürün belge ve dökümanları için fireclass.com sitesine kayıt olmanız gerekiyor.
Siteye üye olmak için https://www.fireclass.co.uk adresine gidiyoruz, sağ tarafta bulunan register bölümünden; ad soyad, şirket bilgileri, adres, telefon vb. alanları dolduruyoruz ve gelen maili onaylıyoruz. Sonrasında Fireclass ekibi tarafından sizinle iletişime geçiliyor ve kaydınız tamamlanıyor.
Ayrıca fireclass.com adresine üye olarak, firmanın her ay yenilenen ücretsiz eğitimlerine de katılabilirsiniz.
Burada bir not düşmek isterim. Siteye yalnızca kurumsal mail adresleri üzerinden kayıt olabiliyorsunuz. Yani Hotmail, gmail gibi hesaplar kabul edilmiyor.
Sonuç
Johnson Controls bu seriyi kanal ürünü olarak tasarlamış ve fiyat performans olarak gayet iyi bir çözüm sunuyor. Yedekli amfi, dahili akü şarj ünitesi, controller ve router’ın cihaz içerisinde bulunması ise rakiplerine göre büyük avantaj sağlıyor. One 500 küçük ve orta ölçekli projeler için ideal bir çözüm olabilir.
FireClass ONE-500 genel seslendirme ve acil anons sisteminin öne çıkan özellikleri bunlar. Yorum kısmına ürün hakkındaki düşüncelerinizi, tecrübelerinizi ve merak ettiklerinizi belirtirseniz seviniriz. Bir sonraki videomuzda görüşmek üzere, sağlıklı günler dileriz.