Johnson Controls’ün FireClass 500 serisinin en geniş kapasiteye sahip olan paneli FC506’yı inceliyoruz.
Ürün incelemesine geçmeden önce şunu açıklamak gerekiyor. FireClass, Tyco’nun ürettiği bir ürün. Bilindiği üzere Johnson Controls de Tyco firmasını satın almıştı. Yani marka listelerinde; Johnson Controls, Tyco ya da doğrudan FireClass markasını görecek olursanız bu ürünü gönül rahatlığı ile teklif edebilirsiniz.
FireClass 500 serisi 3 modelden oluşuyor. FC501 modeli 128, FC503 modeli 250 ve inceleyeceğimiz FC506 modeli ise 500 adres kapasitesinde. Panelin kasassı metal, otomatik adresleme yapabiliyor. 8 adet tekrarlayıcı panel desteği ve 7 adet FC503 veya FC506 model panel ile haberleşebiliyor.
Bölünmüş Loop Teknolojisi
FireClass pazarda pek alışkın olmadığımız şekilde farklı bir loop yapısı sunuyor. Bölünmüş loop teknolojisi adını verdikleri teknoloji sayesinde, kablolamada büyük bir esneklik sağlıyor. Standart loop teknolojisinde loop çıkışı anakart üzerinden tek çıkış olarak verildiği için kablolama yaparken mecburen bütün sahayı tek bir kablo ile dolaşıp geri geliyoruz. FireClass yangın panelleri üzerinde bulunan looplar ise; kendi içlerinde de 3’e bölünmüş olarak çalışıyor.
Örneğin bu panelde 2 loop üzerinde 3’erli gruplar halinde toplam 6 ayrı kablo çıkışı bulunmakta. Yani panelde gördüğünüz her 3 çıkış 1 loop’u oluşturuyor. Her bir loop için 3 ayrı kablo çıkarıp başlangıç noktasına geri dönebiliriz. Bunun avantajı müşteriyi tek kabloya muhtaç etmemesi. Bu durum da kablolamadaki hataları en aza indirgememizi sağlıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken tek şey adres sayısı. Her loop 250 adresi destekliyor, yani sistemi her loop başına en fazla 250 adres olacak şekilde tasarlamanız gerekiyor. Ardından her 1 loop’da 250 adresi tek çıkışta verebileceğiniz gibi, isterseniz de 250 adresi 3’e bölerek çıkış verebilirsiniz.
Bu aynı zamanda farklı şekilde kablolama yapmak isteyenler için de maliyet avantajı sağlıyor. Loop’lar kendi içlerinde bölündüğü için herhangi bir loop kartı ekleyip çıkarmaya da gerek kalmıyor.
Örneğin 250 adresli 3 katlı bir oteliniz var. Burada tek bir kablo üzerinden tüm 250 cihazı tek bir kablo ile bağlamaktansa bunu katlara bölüp kat 1, kat 2 ve kat 3 şeklinde toplamda 250 adresi dağıtabilirsiniz.
FireClass Yangın Alarm Sistem Bileşenleri
Devreye alma ve yazılım konusuna gelmeden önce bileşenlere biraz değinelim.
Yangın alarm sistemlerinde en büyük handikap yanlış alarm veren dedektörlerdir. Dedektörler sürekli yanlış alarm verirse sistem güvenilirliliğini kaybeder ve hiç kimse gelen alarmları ciddiye almaz.
Tyco burada dedektörleri ile ilgili olarak sıfır hata ya da sıfır yanlış alarm vurgusunu yapıyor. Dedektörlerin EN54 ve CPD sertifikaları bulunuyor.
Dedektörlerde hassasiyet ayarı yapılabiliyor. Dedektör kirlendikçe drift kompanzasyonu ile yazılım üzerinde bu kirlilik oranını bize gösteriyor. Dedektör kirlenme oranına göre hassasiyetini kendisi ayarlıyor ve bu sayede kirlilikten dolayı yanlış alarm verilmesinin önüne geçiyor.
Tabi bu durum sistem için bakım yapılması gerekliliğini ortadan kaldırmıyor.
Çeşit olarak; yüksek performans kombine dedektörü, optik duman dedektörü, ısı dedektörü ve üç sensörlü dedektörleri bulunuyor.
Üç sensörlü dedektör duman ve ısının tek başına yeterli olmayacağını düşündüğümüz yerlerde kullanılıyor. Dedektör karbon monoksiti algılayabiliyor. Bunun en verimli olacağı yerlerden birisi de otel odaları.
Gerekirse işitme engelli kişileri de uyarabilmek için siren ve flaşörlü dedektör tabanları da bulunuyor. Siren ile flaşör, yazılım üzerinden birbirinden tamamen bağımsız olarak kontrol edilebiliyor. Örnek olarak diyoruz ki zone 1’den alarm geldiği zaman bu siren/flaşör tabanının flaşörünü çalıştır. Zone 2’den alarm geldiği zaman da yine aynı siren/flaşör tabanının sirenini çalıştır. Bütün siren/flaşör tabanlarını da senkronize olacak şekilde ayarlayabiliyor ve sirenin tonlarını da değiştirebiliyoruz (16 tane seçilebilir ton var). Ayrıca sireni kapatıp flaşörü kullanmak veya flaşörü kapatıp sireni kullanmak da mümkün. Yani burada tasarlayacağınız sisteme ve gereksinimlerinize göre özel ayarlar yapabiliyorsunuz.
FireClass FC506 Yangın Alarm Paneli Devreye Alma
Paneli devreye almak çok kolay. Herhangi bir eğitime ihtiyaç olmadan herkesin rahatlıkla devreye alabileceği bir şekilde tasarlanmış ve arayüzünde Türkçe dil desteği mevcut.
Paneli sadece 3 tuş ile devreye alıyoruz. Panel bütün cihazları otomatik olarak adresliyor. Manuel olarak adreslemek isterseniz yine panel üzerinden ya da programlama cihazı alarak manuel olarak da adresleyebiliyoruz.
FireClass Console Yazılımı
Gelelim yazılıma. FireClass’ın asıl en önemli avantajı, grafik izleme yazılımının ücretsiz olması.
FireClass konsol yazılımı, içerisinde grafik izleme ve hesaplama gibi birçok özellik barındırıyor. IP modülü alarak panellere IP atayabilir ve bu yazılım üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.
Bu yazılım ile tek bir paneli uzaktan izleyebilirsiniz, daha fazla paneli aynı anda izlemek içinse MAE yazılımı almalısınız. MAE yazılım ile de 32 paneli canlı olarak izleyebilirsiniz.
Konsol yazılımını indirmek ve kullanmak için fireclass.com sitesine kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olduktan sonra yazılımı ve ürünlere ait sertifika vb. dökümanları da ayrıca bulabilirsiniz.
Siteye üye olmak için fireclass.com adresine gidiyoruz, sağ tarafta bulunan register bölümünden; ad soyad, şirket bilgileri, adres, telefon vb. alanları dolduruyoruz ve gelen maili onaylıyoruz. Sonrasında FireClass ekibi tarafından sizinle iletişime geçiliyor ve kaydınız tamamlanıyor.
Ayrıca fireclass.com adresine üye olarak, firmanın her ay yenilenen ücretsiz eğitimlerine de katılabilirsiniz.
Burada bir not düşmek isteriz. Siteye yalnızca kurumsal mail adresleri üzerinden kayıt olabiliyorsunuz. Yani Hotmail, gmail gibi hesaplar kabul edilmiyor.
Yazılım için menüde bulunan software alanına girip kullanmak istediğimiz programı indiriyoruz.
FireClass Console Yazılımı Kullanımı
FireClass ücretsiz konsol yazılımını kurduktan sonra dosya>yeni sekmesine tıklayıp yönetmek istediğimiz paneli seçerek onaylıyoruz.
Paneli bilgisayarımıza iki ayrı şekilde bağlayabiliyoruz, opsiyonel IP modülünü satın aldıysanız IP üzerinden ya da panelin üzerinde bulunan USB portundan bağlayabilirsiniz. Dedektör, siren vb. cihazları loop sekmesi içerisinden ekleyip çıkartıyoruz. Cihaz ekleme bölümünde eklemek istediğimiz cihazların görsellerini de görebiliyoruz.
Grafik haritası bu yazılımın en önemli özelliklerinden birisidir. Ana binanın dış görünümünü ve kat planlamasını örnekteki gibi ekleyebiliyoruz. Kat planlarında ise sürükle bırak özelliği ile loopda bulunan cihazları haritanın ya da planın üzerine yerleştirebiliyoruz. Kaldırmak istediğimiz cihazın üzerine tıkladıktan sonra çarpı butonu ile cihazı kaldırabiliyoruz. Cihazlarda hata varsa bunları da aynı şekilde grafikler ile anlık olarak görüntüleyebiliyoruz. Dedektör kirliliğini ise loop sekmesinden takip edebiliyoruz.
Bütün ayarları yaptıktan sonra canlı modu aktif hale getiriyoruz. Müşterilerin yanlış bir hamle yapmaması, daha sade ve kolay bir şekilde kullanabilmesi için de cihazı kullanıcı moduna alıp teslim ediyoruz.
Sonuç
Johnson Controls bu seriyi kanal ürünü olarak tasarlamış ve fiyat performans olarak gayet iyi bir çözüm sunuyor. Yazılımın da ücretsiz olması ise rakiplerine göre büyük avantaj sağlıyor. FireClass’ın FC506 panelinin öne çıkan özellikleri bunlar. Yorum kısmına ürün hakkındaki düşüncelerinizi, tecrübelerinizi ve merak ettiklerinizi belirtirseniz seviniriz. Bir sonraki videomuzda görüşmek üzere, sağlıklı günler dileriz.