Günümüzde hırsızlığı caydırmak, evlerimizi, işyerlerimizi korumak için güvenlik kameraları artık olmazsa olmaz hale geldi. Tüm dünyada güvenlik kamera pazarı o kadar hızlı büyüyor ki… Son yapılan araştırma verilerine göre bu pazarın ortalama %15,4 oranında büyüyerek 2026’ya kadar 106,98 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Neyse ki yavaş, tıknaz ve görüntü kalitesi düşük güvenlik kamerası günleri artık sona erdi. Gündelik hayatımız ve iş yerlerimiz dijitalleştikçe, ağ kameralarına olan talep arttı.
İlk ağ özellikli güvenlik kamerasının piyasaya sürülmesinden bu yana tam 23 yıl geçti. Şimdilerde bir evrim noktasındayız. Bugün, IP kameralar toplam güvenlik kamera pazarının yaklaşık üçte ikisini oluşturmakta. Piyasada bir çok farklı irili ufaklı kamera seçenekleri bulunuyor. Ancak IP kameraların sunduğu avantajlar oldukça fazla.
Evet, uzun süredir ağ üzerinde çalışan kameralar üretiliyor, fakat bu kameralar daha çok internet kamerası niteliğinde idi. Düşük çözünürlüklü, renk kalitesi yetersiz, saniyedeki resim iletimi 3fps civarında olan basit kameralar… IP Kamera diğer adıyla CCTV’nin yüksek görüntü kalitesi dışında; kolay kurulum, ağ kapasitesiyle orantılı olarak sunulan iletişim kolaylığı, denetim kolaylığı, yangın alarmı, apartman içi konuşma, kartlı geçiş gibi birçok işlevi aynı sistem üzerinden gerçekleştirme gibi bir çok avantajı bulunuyor.
Yüksek Görüntü Kalitesi
Yeni nesil Powerover Ethernet (PoE) kameralar, düşük ışıkta bile HD kalitesinde görüntü imkanı sunarlar. Ayrıca doğrudan bant genişliğine ihtiyaç duymadan görüntüleri yakınlaştırma, depolama, arşiv görüntülerine kolay erişim gibi bir çok üstün özelliği bünyesinde barındırırlar. IP güvenlik kameralarının akıllı analiz yeteneği ve uyarıları doğrudan akıllı telefonunuza gönderme gibi pek çok artısı bulunmaktadır.
Böylece işletmeler, olağandışı herhangi bir etkinlik veya hareketten anında haberdar olurlar. Analiz yeteneği sayesinde kurumlar görüntüleri izlemek için çok sayıda personelden oluşan güvenlik ekibine ödeme yapmak zorunda da kalmazlar.
Hatta bazı kameralar, nesne tanıma özelliği bile sunabilmektedir. Böylece güvenlik sistemi, potansiyel bir hırsız ile kameradan geçen bir sokak kedisi arasındaki farkı kolaylıkla ayırt edebilir.
IP Kameraların işletmelere sunduğu kolaylıklara değindikten sonra şimdi birazda işin ağ kısmını irdeleyelim. Güvenlik kamera ağınızda bir sorun olduğunda hızlıca sorunu nasıl giderebilirsiniz diye size sormak isterim? Kurumlar artık güvenlik altyapısındaki bir kameradaki hatayı onarmak veya yazılımı güncellemek için tüm sistemi kapatmayı tercih etmiyor. Küçük ofislerden, kampüslere kadar tüm şirketlerin beklentisi elbette 7/24 hizmet almak.
Bu noktada CCTV kamera altyapısıyla entegre çalışacak PoE switchlerin önemi artıyor. IP tabanlı güvenlik kameralarıyla bütünleşik çalışabilen PoE switchler, işletmelerin kurulum ve kablolama maliyetlerini en aza indiriyor. Yeni nesil switchler PoE (Power over Ethernet – Ethernet üzerinden Güç) desteği sayesinde işletmelerin iletişim giderlerini minimize edebiliyor.
Günümüzde şirketlerde IP güvenlik kamerası ve IP telefonlara olan ihtiyacın gün geçtikçe artması neticesinde kurulum karmaşası bir yana, işletme maliyetleri de yükseliyor. Daha az kablo ve daha düşük kurulum maliyeti avantajı sunan PoE switchler; hem veri iletimini, hem de güç ihtiyacını aynı kablo üzerinden eş zamanlı olarak sağlayarak işletmelerin iş yükünü hafifletiyor. PoE switchler bir porttan bir adet PoE uyumlu cihaza yüksek hızlı bağlantı ve güç imkânı sunuyor. Kurumlar, PoE sayesinde fazladan priz ihtiyacı ve kablo uzatmasına gerek duymuyor. Bu sayede kurulum ve işçilik maliyetlerinden tasarruf ediliyor.
PoE switchler, güvenlik kameraları için kritik yönetim ve bakım gereksinimlerini de fazlasıyla karşılarlar. Ürünün “Otomatik Kamera Kurtarma” özelliği sayesinde bir IP kamerada arıza tespit edildikten hemen sonra, ilgili switch portu otomatik olarak yeniden başlatılabilir ve kamera hızlıca çalışır duruma getirilebilir. Ayrıca kameranın arızası ile ilgili log kaydı oluşturulabilir.
Kesintisiz Güç
Öte yandan PoE switchler, cihaz yazılımı veya yapılandırma güncellemeleri için bakım nedeniyle kapatılıp açıldığında IP kameralara, kesintisiz güç sağlamaya devam edebilirler. Böylece kameralar her şartta çalışır durumda kalabilir.
Dış mekân kamera kabloları, sıklıkla yıldırım çarpmalarından etkilenir. PoE switchler, bu tehlikelere karşı koruma ve iş sürekliliği sağlayan patentli bir tasarıma sahip olması nedeniyle iş sürekliliğini garanti altına alır.
PoE switchler için bilinmesi gereken diğer bir önemli faktör maksimum güç miktarıdır. Şirketiniz genelindeki tüm IP kameralarınızın kullandığı toplam güç, switchin güç sınırını aştığında switch doğal olarak kameralarınız için yeterli güç sağlamaz. IP kameralarda yetersiz güç kaynağı, video kaybı ve performansının düşüklüğüne neden olan başlıca neden olabilir.
Bu nedenle IP kameralar için bir PoE switch satın alırken, kamera türlerini de dikkate almanızı tavsiye ederim. Örneğin PTZ kameralar normal kameralara göre çok daha fazla güce ihtiyaç duyarlar. Bu yüksek gücü desteklemek için 802.3bt standardı ile tek porttan 60W’a kadar güç sağlanabilmesi gerekmektedir.
Birçok işletme günümüzde elbette hacklenme korkusunu taşıyor. Bu nedenle güvenlik kamera ağlarının siber saldırılarakarşı korumak isteyen işletmeler, bu sistem için ayrı bir ağ altyapısı oluşturabilir. Böylece izole bir ağ yapısı sayesinde genel şirket ağının koruma altına alınabileceği düşünülebilir. Ancak bu durum bütçesel ve yönetimsel anlamda kurumları zorlayabilir.
Hızlı Şeride Terfi Edin!
Bu nedenle tek bir ağ üzerinden güvenliği garanti altına almak, uçtan uça güvenli bir altyapı oluşturmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Günümüzde artık birçok ürün ve hizmet birbirini tamamlıyor. Entegre yapılar maliyet avantajı sunduğu gibi işlevsellik, yönetim kolaylığı esneklik gibi avantajları da beraberinde getiriyor. Güvenlik endüstrisi de elbette yeni teknolojilerden, entegre sistemlerden ve hepsi birada ürünlerden nasibi alacak gibi görünüyor…
Daha yüksek kalitede akıcı görüntü imkanı sunan, 7/ 24 hizmet veren güvenlik kameraları ve bilgi işlem ağ altyapıları… Ben bu yapıyı bir otobana benzetiyorum.
Otoyolda hızlı şoförler için ayrı bir şerit vardır.
Özetle hızlı şeritler, hızlı gidenler içindir.
Hızlı şeritlere günümüzün iş dünyasında da ihtiyaç duyuyoruz.
Güvenlik kamera ağınıza siz de PoE switchleri entegre ederek hızlı şeride geçiş yapabilirsiniz!
Keyifli ve güvenli sürüşler dilerim.