İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde iş yapış modellerimizin değiştiği, kimimizin dijital dönüşümü hızla yaşadığı, kimimizin ise hala adapte olmaya çalıştığı bir dönemden geçiyoruz.
Gerek iç ekiplerimiz ile iletişimimizde, gerekse müşteriler ile iletişimimizde teknolojik ürünleri yoğun bir şekilde kullanmaya başladık. Bu süreçte şirketimizin ne kadar dijital olduğu, çalışanların ya da müşterilerin ne kadar hazır olduğu, teknolojik anlamda dönüşümün ne kadar tamamlandığı büyük önem kazandı.
Geleneksel yöntemlerle pazarlama faaliyetlerini sürdüren firmalar ise bu süreç içerisinde kısıtlı bütçe ile daha etkili, doğru anda doğru iletişimi yapabilmek adına dijital pazarlama faaliyetlerine adım atmaya başladı.
Peki nedir bu Dijital Pazarlama?
Dijital Pazarlama, teknolojik araçları kullanarak ürün ya da hizmetlerin tanıtımı veya satışı için gerçekleştirilen pazarlama faaliyetlerinin bütünüdür.
Bir başka deyişle Dijital Pazarlama,
- Gerçek zamanlı ve dinamik
- Çok yönlü
- En verimli
- Hedef kitlesi seçilebilen
- Etkileşimi yüksek
- Ölçülebilen pazarlama yöntemidir.
Dijital Pazarlama şirketler için neden önemlidir?
Geleneksel pazarlama yöntemleri ile firmalar müşterileri ile iletişimi herkese aynı olacak şekilde yaparken, dijital pazarlama yöntemleri ile hedef kitleler belirlenerek hatta bireysele inecek şekilde iletişim yapabilme olanağı sağlamaktadırlar. Böylelikle kaynaklarını daha verimli kullanıp, doğru kişiye doğru içeriği doğru zamanda dokunarak satın alma kararını olumlu yönde etkileyebilirler.
Dijital Pazarlama Kanalları nelerdir?
Dijital pazarlama kanalları çeşitlilik göstermekle beraber sektörden sektöre bu kanalların kullanımları değişiklik göstermektedir.
Bir çok kanalda dijital pazarlama uygulanabilir. Burada önemli olan firmaların müşterilerini tanıması ve hangi kanalda hangi pazarlama aksiyonuna cevap verdiklerini bilmesidir. Bunu tespit edebilmek için ise mecralar test edilebilir.
Bir sektörde müşteriler ile etkileşim sosyal medya pazarlaması ile mümkün iken, bir diğerinde içerik pazarlama ile mümkün olabilir. Hatta aynı firma içinde farklı ürünlere ilgi duyan müşterilerin tepki verdiği, firma ile etkileşime girdiği kanallar çeşitlilik gösterebilir.
Firmaların faaliyet gösterebileceği dijital pazarlama kanalları şunlardır:
- İçerik Pazarlama
- Sosyal Medya pazarlama
- Email Pazarlama
- Mobil Pazarlama
- Arama Motoru Optimizasyonu
- Arama Motoru Pazarlaması
- Website Pazarlaması
- Video Pazarlama
Dijital Pazarlama Stratejisi
Müşterileriniz ile iletişime geçtiğiniz ya da onların sizinle iletişime geçtiği anda, müşterinizin yolculuğu başlar. Bu yolculukta daha özel ve kişiye yönelik bir deneyim sunarsanız; müşterinizi dönüştürmek ya da elde tutmak sizin için çok daha kolay olacaktır.
Örneğin; bir IoT & Otomasyon firmasının akıllı ev sistemleri ve hırsız alarm sistemleri ile ilgili hizmet verdiğini düşünelim. Firmanın elinde bulunan tüm kitlesine akıllı ev sistemleri ile ilgili bilgilendirme yaptığını varsayalım. Bu noktada hırsız alarm sistemleri ile ilgilenen müşteri ya da adayları içeriğin kendisi ile ilgili olmadığını ve firmanın kendisinin ilgilendiği iş alanında doğru çözüm olmadığını düşünebilir.
Bu nedenle pazarlama faaliyeti gerçekleştirilecek olan her kanala özel aşağıda belirttiğim aşamalara göre stratejinin belirlenmesi, sürece göre revize edilmesi ve mutlaka analiz edilmesi maksimum performansa ulaşmanızda yardımcı olacaktır.
- Hedef Kitleni Belirle
- Aksiyon Al
- Dönüştür
- Etkileşimde Kal
- Analiz Et
Özetle; firmalar dijital pazarlama stratejilerini belirleyerek, kısıtlı bütçelerini en etkili şekilde kullanıp doğru zamanda doğru kişiye doğru içerik ile erişebilir, müşterilerine kolaylıkla satış gerçekleştirebilirler.
Bir sonraki yazımda Dijital Pazarlama Kanallarının detaylarını sizlerle paylaşacağım.