Reklam

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı ev sistemleri, evde kullanılan farklı cihazları birbirine bağlayarak; uzaktan erişilmesini, kontrol edilmesini ve izlenmesini sağlayan sistemlerdir.

Akıllı ev sistemleri, özellikle “nesnelerin interneti” kavramının gelişmesiyle birlikte daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. İnternete bağlanan ve uzaktan izlenip, kontrol edilebilen cihazların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

Akıllı ev sistem ürünleri; aydınlatma, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, hırsız alarm, rack kabinet, seslendirme ve acil anons sistemleri, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri, yangın alarm sistemleri ve yapısal kablolama ürünleri ile birlikte zayıf akım sistemleri içerisinde yer almaktadır.

Akıllı Ev Nedir?

Akıllı bir ev, ev sistemlerini otomatikleştirmek ve kontrol etmek için teknolojiyi kullanan bir evdir. Akıllı ev, içerisinde kullanılan elektronik cihazların internete bağlandığı, içeriden ya da uzaktan; erişilmesini, kontrol edilmesini ve izlenmesini mümkün kılan sistemlerin kurulduğu evdir.

Akıllı ev teknolojileri, günlük yaşamımızı her gün daha konforlu, rahat ve daha güvenli hale getiriyor. Yerleşik akıllı teknolojiyle birlikte geliştirilen ürün sayısı arttıkça, ev otomasyonu da daha kapsamlı bir hal almaktadır.

Akıllı ev, internete birkaç cihazın bağlandığı yapılardan, tamamen otomatik bir eve kadar istediğiniz kadar “akıllı” olabilir. Akıllı bir evde kullanılan elektronik cihazlar, internet üzerinden birbirine bağlanır ve kullanıcı eve; güvenlik, sıcaklık, aydınlatma ve ev sinema sistemine erişim gibi işlevleri kontrol edebilir. Akıllı ev ile ilgili olarak genellikle; “ev otomasyonu” ve “akıllı bina” terimleri kullanılmaktadır.

Akıllı Ev Sistemleri Nelerdir?

Akıllı ev sistemleri, evde kullanılan farklı cihazları birbirine bağlayarak; uzaktan erişilmesini, kontrol edilmesini ve izlenmesini sağlayan sistemlerdir.

Günümüzde akıllı ev sistemlerinde kullanılan cihazlar; kapı kilitleri, iklimlendirme üniteleri (klima, kombi vb.), aydınlatma, hırsız alarm, yangın alarm, güvenlik kamerası, görüntülü kapı zili, akıllı perde, ses sitemi, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrik prizleri vb. cihazlardır. Bu cihazlar gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün artmaktadır.

Akıllı Ev Sistemleri Nasıl Çalışır?

Akıllı ev sistemleri, “Nesnelerin İnterneti (IoT)” olarak bilinen bir konsept ile çalışır. Evinizde, internet özellikli cihazların tümü, Wi-Fi ağınız olan merkezi bir ağa bağlanır. Bu öğelerin her birine, nesnelere veya özelliklere uzaktan erişme, izleme ve kontrol etme imkanı sağlayan benzersiz bir IP adresi atanır.

Akıllı ev sistemleri, evdeki teknolojiyi kullanarak; akıllı telefon, tablet veya bazen bilgisayar kullanmadığınızda bile evinizde neler olup bittiğini kontrol edebilir ve görebilirsiniz. Akıllı evlerin çoğu, evin farklı bölümlerinin merkezi bir kontrol sistemi ile iletişim kurmasını sağlamak için akıllı kablolar veya amaca yönelik yapılmış bir ev ağı kullanır. Zamanlayıcılar, anahtarlar ve sensörler farklı otomatik sistemlerin ne zaman ve nasıl çalışması gerektiğini belirlemek için kullanılır ve farklı senaryolar için farklı kontrolleri sıralamak amacıyla farklı “sahneler” ya da “olaylar” oluşturulabilir.

Örneğin, işten eve geldiğinizde bir sensör eve geldiğinizi algılayabilir ve belirli ışıkları açabilir, çeşitli güvenlik önlemlerini devre dışı bırakabilir ve oturma odasını ısıtabilir. Yatağa giderken, güvenlik sensörlerini etkinleştirebilir, tüm perdeleri ve ışıkları açabilir ya da kapatabilir.

Akıllı ev sistemleri, ev sahibinin programlarını öğrenebilecekleri ve gerektiği gibi ayarlayabilecekleri kendi kendine öğrenme becerilerine sahiptir. Aydınlatma kontrolü ile etkinleştirilen akıllı evler, ev sahiplerinin elektrik kullanımını azaltmalarını ve böylece enerji ile ilgili maliyet tasarruflarından faydalanmalarını sağlar. Bazı ev otomasyon sistemleri, evden uzaktayken herhangi bir hareket algılanırsa ev sahibini uyarır, bazıları ise yangın algılaması durumunda itfaiyeyi arayabilir.

Akıllı ev sistemleri aynı zamanda, toplumdaki en savunmasız kişileri de koruyabilir. Bazı cihazlar yaşlı bir kişi haplarını alamaması, düşmesi veya normal rutininin dışında davranışlar sergilemesi gibi durumlarda bir uyarı tetikleyebilir.

Akıllı Ev Sistemleri Ne İşe Yarar?

İnsanların akıllı ev teknolojilerine yatırım yapmasının dört ana nedeni vardır. Bunlar; kolaylıkgüvenlikkonfor ve verimliliktir.

Kolaylık

Akıllı ev sistemleri, karmaşık işleri basitleştirmeye veya tamamen otomatikleştirmeye yardımcı olabilir. Otomatik olarak yıkama döngüsünü başlatan bir çamaşır makinesini ya da azaldığını algıladığında çevrimiçi süt sipariş eden bir buzdolabı hayal edin.

Güvenlik

Akıllı ev sistemleri ile evler, sensörler ve iletişim teknolojilerini kullanarak evler her yerden dikkatle ve sürekli olarak izlenebilir.

Eve kurulan güvenlik kameraları günün her anında, istediğiniz her yerden izlenebilir, hareket algılanması durumunda size bilgi verebilir. Akıllı ev sistemleri ile entegre edilen sensörler sayesinde; kapınız ya da pencereniz zorlandığında hırsız alarmı ya da yangın ve gaz kaçağı gibi durumlarda yangın alarmı verebilir ve bu ihbarları size ve ilgili mercilere anında iletebilir.

Konfor

Akıllı ev sistemleri ile entegre edilen iklim ve aydınlatma sistemleri; günün saatine, dış sıcaklığa veya kişisel ruh halinize göre otomatik olarak ayarlanabilir.

Bu teknoloji ayrıca sizi yeni ve heyecan verici şekillerde eğlendirir ve bilgilendirir. AI (yapay zeka) tabanlı dijital asistanlarla birleştirilen hoparlörler; müzik çalabilir, haber sunabilir ve hatta sisteme bağlı olan diğer cihazları kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Verimlilik

Akıllı ev sistemleri, cihazların ne zaman açılıp kapandığını kontrol edebilir ve evinizde tam olarak nerede ve ne kadar enerji kullanıldığını takip edebilirler.

Birçok insan için, akıllı bir ev yaratmanın arkasındaki itici güç, otomatik ısıtma ve iklimlendirme sistemleriyle enerji ve para tasarrufu potansiyelidir. Akıllı termostatlar, bir evin ısıtma ve soğutmasını hızlı ve hassas bir şekilde otomatikleştirir. Bu genellikle sahiplerin elektrik faturasını azaltır.

Bağlı ışıklar ve ev aletleri gibi diğer ürünler, kullanılmadıklarında kapanarak daha az enerji harcarlar. Bu tür ürünler, birinin akıllı ev kontrol listesinde en üst seviyede olmalıdır.

Kendi Akıllı Ev Sisteminizi Nasıl Kurarsınız?

Akıllı Ev sistemi Kurulum ve Maliyetleri

Akıllı ev sistemleri ile birlikte akıllı bir ev oluşturmak için izlemeniz gereken bazı adımlar bulunmakta. Bu adımların en önemlisi ise; profesyonellerden yardım almaktır.

Ne tür bir sistem kurmayı planlıyor olursanız olun, öncelikle bu işin uzmanı olan kişi ya da kuruluşlardan fikir almalısınız. Bu kişi ya da kuruluşlar; ihtiyaçlarınıza en uygun sistemin hangisi olduğu konusunda size tavsiyede bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda en verimli ve uygun maliyetli sistemi kurmanıza yardımcı olacaklardır.

Akıllı ev sistemleri, kablosuz veya kablolu cihazları içerebilir. Kablosuz sistemler düşük maliyetlidir ve montajı kablolu sistemlere göre daha kolaydır. Bunun yanında; kablolu sistemler, kablosuz sistemlere göre daha güvenilirlerdir.

Hangi Sistemi Almalıyım?

Akıllı ev sistemi alırken kablolu mu yoksa kablosuz sistemleri mi tercih edeceğinize karar verirken önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Akıllı ev sistemi kurmak için en temel gereksinim internettir, bu bağlamda evde kullanılan internetin güçlü olması gerekmektedir. Akıllı ev sistemi tercihinde bulunurken aşağıdaki karşılaştırma ve değerlendirmeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kablosuz Akıllı Ev Sisteminin Avantajları

  • Kablosuz akıllı ev sistemleri yapıları itibariyle bağlantıda kablo kullanılmadığı için işçiliği kolay olan sistemlerdir. İşçiliğin kolaylaşması işçilik maliyetlerini de azaltır.
  • Kablosuz akıllı ev sistemlerinde kablo bağlantısının olmaması, duvarlarda ya da tavanda kesme, delme vb. işlemler yapılmayacağı için aynı zamanda görüntü açısından da önemli bir avantaj sağlamaktadır.
  • Kablolu akıllı ev sistemlerinde bağlı olan kabloların zarar görmesi durumunda tüm sistem etkilenebilir ancak kablosuz sistemlerde kablo olmadığı için böyle bir sorunla karşılaşılmaz.

Kablolu Akıllı Ev Sisteminin Avantajları

  • Günümüzde; kablolu akıllı ev sistemleri, kablosuz akıllı ev sistemlerine göre daha ucuzdur.
  • Kablolu akıllı ev sistemleri bağlı oldukları bir güç kaynağı ile çalışır ve elektrik kesintisine karşı pil yedeklemesi yapar.
  • Kablosuz olarak çalışan sistemler sinyal karışıklığı, sinyal kesilmesi gibi durumlarda çok ciddi etkilenirken kablolu akıllı ev sistemlerinde böyle bir sorun yoktur.
  • Kablosuz akıllı ev sistemlerinde kullanılan cihazlar “Hub” dediğimiz kontrol merkezi ile yakın bir mesafede olmak zorundadır. Oysa kablolu sistemlerde bu mesafe çok daha uzun tutulabilir.

Akıllı Ev Sistemlerinin Riski

Akıllı ev sistemleri, bir yandan kolaylıkgüvenlikkonfor ve verimlilik sunarken, bir diğer yandan da risk ve hatalar oluşturmaktadır. Teknolojinin her alanında olduğu gibi evlerimizde kullandığımız akıllı ev sistemlerinin de bazı riskleri bulunmaktadır.

Akıllı ev sistemlerinde kullanılan ve oluşturulan bütün bilgiler internet ortamındadır. İnternet ortamı da bilindiği üzere art niyetli kişiler tarafından tehdit edilmektedir. Bu sebeple sisteminize sızacak birisi size ya da evinize zarar verebilir. Bu gibi zararlardan korunmak için bazı önlemler almalısınız.

Akıllı Ev Sistemlerinde Güvenliği Sağlamak İçin Yapmanız Gerekenler

  • Ağınızın şifresini hiç kimseyle paylaşmayın.
  • Akıllı ev sistemi içindeki cihazlarınızın güncel olduğundan ve en son firmware / işletim sistemi yazılımını kullandığından emin olun.
  • Ürünü alır almaz, varsayılan olarak gelen kullanıcı adı / şifre kombinasyonunu mutlaka güvenli bir alternatif ile değiştirin.
  • Şifrelerinizi dijital ortamda saklamayın.
  • Ağınızı yöneten veya onun bir parçası olan bilgisayarların Firewall / Güvenlik Duvarı yazılımı olduğuna emin olun ve onları kapatmayın. Ayrıca anti-virüs programınızı güncel tutun ve düzenli tarama yaptırın. Güvenlik güncellemelerini önemsemeyerek, ciddi açıklara yer vermeyin.
  • Cihazlarınızı, mecbur kalmadığınız durumlarda açık bırakmayın. Eğer yapısı gereği, evde olmadığınızda kullanmaya yönelik bir cihazsa mutlaka güvenlik önlemlerinizi aldığınızdan emin olun. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız, derhal cihazın internet bağlantısını kesin.

Zayıf Akım

Sitemizde yayınlanan içeriklerin izin alınmadan kısmen ya da tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayınlanması, satılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu'nda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. zayifakim.com ilgili yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir.
Başa dön tuşu