Reklam

TCP/IP Nedir?

TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), internet üzerindeki ağ cihazlarını birbirine bağlamak için kullanılan bir iletişim protokolleri paketidir. TCP/IP ayrıca özel bir ağda (intranet veya extranet) bir iletişim protokolü olarak da kullanılabilir.

TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), internet üzerindeki ağ cihazlarını birbirine bağlamak için kullanılan bir iletişim protokolleri paketidir. TCP/IP ayrıca özel bir network üzerinde (intranet veya extranet) bir iletişim protokolü olarak da kullanılabilir. İnternet protokol grubunun tamamı (bir takım kurallar ve prosedürler içerenler diğer pakete dahil olsa da) genellikle TCP/IP olarak adlandırılır.

TCP/IP, hedefe nasıl gönderileceğini, adreslendiğini, iletildiğini, yönlendirileceğini ve alınacağını belirleyen uçtan uca iletişim sağlayarak verilerin internet üzerinden nasıl değiştirildiğini belirler. TCP/IP çok az merkezi yönetim gerektirir ve ağdaki herhangi bir cihazın arızasından otomatik olarak kurtarma özelliğine sahip ağları güvenilir yapmak için tasarlanmıştır.

İnternet protokol takımındaki iki ana protokol belirli fonksiyonlara hizmet eder. TCP, uygulamaların bir ağda nasıl iletişim kanalları yaratabileceğini tanımlar. Ayrıca bir mesajın internet üzerinden iletilmeden ve hedef adreste doğru sırayla tekrar kurulmadan önce küçük paketlere nasıl monte edileceğini de yönetir.

IP, her bir paketin doğru hedefe ulaştığından emin olmak için nasıl adresleneceğini ve yönlendirileceğini tanımlar. Ağdaki her ağ geçidi bilgisayarı, iletinin nereye yönlendirileceğini belirlemek için bu IP adresini kontrol eder.

TCP/IP’nin Tarihçesi

ABD Savunma Bakanlığı‘nın araştırma kolu olan Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 1970’lerde internetten önce geniş bir alan ağı olan ARPANET‘te kullanılmak üzere TCP/IP modelini oluşturdu. TCP/IP, aslında Unix işletim sistemi için tasarlandı ve bundan sonra gelen tüm işletim sistemlerine yerleştirildi.

TCP/IP modeli ve ilgili protokolleri şimdi İnternet Mühendisliği Görev Gücü tarafından korunmaktadır.

TCP/IP Nasıl Çalışır?

TCP/IP, ağdaki başka bir bilgisayar (sunucu) tarafından bir kullanıcıya veya makineye (müşteri) bir hizmet (web sayfası gönderme gibi) sağlanan bir istemci / sunucu iletişim modelini kullanır.

Toplu olarak TCP/IP protokol grubu, vatansız olarak sınıflandırılır, bu da her bir müşteri isteğinin, yeni istekler ile ilgisi olmadığı için yeni olduğu anlamına gelir. Vatansız olmak, ağ yollarını serbest bırakarak sürekli kullanımlarını sağlar.

Bununla birlikte, nakil katmanının kendisi durumsaldır. Tek bir mesaj iletir ve bir mesajdaki tüm paketler alınana ve hedefe yeniden monte edilinceye kadar bağlantısı yerinde kalır.

TCP/IP ve OSI Modeli

TCP/IP modeli, ondan sonra tasarlanan yedi katmanlı Açık Sistemler Bağlantısı (OSI) ağ modelinden biraz farklıdır, bu uygulamaların bir ağ üzerinden nasıl iletişim kurabileceklerini tanımlar.

TCP/IP Model Katmanları

TCP/IP işlevi, her biri belirli protokolleri içeren dört katmana ayrılmıştır.

Uygulama katmanı standart veri alışverişi ile uygulamalar sunar. Protokolleri; Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP), Dosya Aktarım Protokolü (FTP), Postane Protokolü 3 (POP3), Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) ve Basit Ağ içerir.

Yönetim Protokolü (SNMP)

Aktarım katmanı, ağ üzerinden uçtan uca iletişimlerin korunmasından sorumludur. TCP, ana bilgisayarlar arasındaki iletişimi yönetir ve akış kontrolü, çoklama ve güvenilirlik sağlar. Aktarım protokolleri, bazen özel amaçlar için TCPyerine kullanılan TCP ve Kullanıcı Veri Birimi Protokolü‘nü (UDP) içerir.

İnternet katmanı olarak da adlandırılan ağ katmanı, paketlerle ilgilenir ve paketleri ağ sınırları boyunca taşımak için bağımsız ağları birbirine bağlar. Ağ katmanı protokolleri, hata raporlama için kullanılan IP ve İnternet Kontrol Mesaj Protokolü‘dür (ICMP).

Fiziksel katman, yalnızca bir bağlantı üzerinde çalışan protokollerden oluşur – ağdaki düğümleri veya ana bilgisayarları birbirine bağlayan ağ bileşeni. Bu katmandaki protokoller, yerel alan ağları için Ethernet (LAN) ve Adres Çözünürlük Protokolü‘nü (ARP) içerir.

TCP/IP’nin Avantajları

TCP/IP zorunlu değildir ve sonuç olarak tek bir şirket tarafından kontrol edilmemektedir. Bu nedenle, internet protokol paketi kolayca değiştirilebilir. Tüm işletim sistemleriyle uyumludur, bu nedenle diğer herhangi bir sistemle iletişim kurabilir. İnternet protokol paketi, her türlü bilgisayar donanımı ve ağları ile de uyumludur.

TCP/IP oldukça ölçeklenebilir ve yönlendirilebilir bir protokol olarak, ağ üzerinden en verimli yolu belirleyebilir.

Zayıf Akım

Sitemizde yayınlanan içeriklerin izin alınmadan kısmen ya da tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayınlanması, satılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu'nda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. zayifakim.com ilgili yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir.
Başa dön tuşu