Reklam

IP Kameralarda PoE Teknolojisi

Bu yazımızda IP kameralar için olmazsa olmaz bir teknolojiden bahsedeceğiz; “PoE (Power over Ethernet) Teknolojisi”.

Güvenlik teknolojileri içerisinde en hızlı gelişme gösteren ürünlerin başında şüphesiz ki “güvenlik kamerası” geliyor. Mobil teknolojilerin yaygınlaşması, yapay zeka ve nesnelerin interneti trendleri ile kamera sistemleri güvenliğin de ötesinde, günlük hayatımızın bir çok noktasına dokunmaya başladı.

Tüm Kameraların çalışması için bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Eski nesil analog kameralar harici bir güç kaynağı kullanıyordu. Dolayısıyla güç kablosu ve video data kablosu ayrı ayrıydı.

IP Kameralarda ise gelişen teknoloji ile PoE kavramı ortaya çıktı. PoE (Power over Ethernet) dediğimiz bu kavram; Ethernet üzerinden elektriğin iletilmesi anlamına geliyor. Bu sayede data ve güç tek bir kablo üzerinden iletilmeye başlandı. Ciddi oranda maliyetler azaldı, işçilik azaldı ve kameraların yaşam süreleri de artmaya başladı (geçmişte yaşanan bir çok arıza, kalitesiz güç kaynağı veya kısa devre tabanlıydı).

Tek bir CAT Kablosu ile kamera gibi bir çok cihazı çalıştırabilen bu teknolojiyi gelin biraz yakından inceleyelim. Geçtiğimiz 4-5 sene içerisinde PoE teknolojisi çok hızlı gelişti. Tüm kamera üreticileri IP Kameraları fabrikasyon olarak PoE destekli üretmeye başladı. Artık Standart güvenlik kameralarının neredeyse tamamı PoE’li olarak üretiliyor ve kullanılıyor. Sadece bazı durumlarda Yüksek güç gerektiren Motorlu kameralaralar da harici bir besleme gerekebiliyor.

IP Kameraların PoE Switch ve Kayıt Cihazına NVR Bağlantı Şekli

Kullanıcılar PoE Switch veya Kamera PoE Özelliklerine bakarken, Teknik datasheetleri incelerken bazı standartlar ile karşılaşırlar. Bu PoE standartlarını dünyada belirleyen organizasyonun adı IEEE‘dir.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)

  • 802.3 af standardı olarak bilinen genel olarak kabul gören PoE standartıdır. Bu Güç kaynağı tarafında (PoE Kısmında) 15.4 watta kadar olan kameraları destekler. Zayıf akımda bir çok kamera için bu enerji düzeyi yeterlidir. 
  • Bazı özel durumlarda Speeddome gibi motorlu kameralarda veya Yüksek gece görüşe sahip mobese kameralarında daha fazla enerji ihtiyacı olabilir. Bu tip durumlarda ise 30 watta ‘kadar enerji sağlayabilen 802.3 at kullanılır.

Bu iki standart Güvenlik kameraları için oldukça yeterli bir PoE Standartıdır. PoE sadece Kameralar için değil, Aydınlatma teknolojilerinde, Kablosuz Antenlerde, IP Santral sistemlerinde de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • 100 watt’a kadar olan aydınlatma endüstrisi gibi yüksek enerji isteyen cihazlarda kullanılan 802.3 bt standartıdır. Aşağıdaki tablodan karşılaştırmaları inceleyebilirsiniz.

PoE Sınıfları Tablosu

Tabloya bakıldığında standartlarında kendi aralarında sınıflara ayrıldığı görülmektedir. Örneğin 802.3af eğer Class 2 özellikteyse maksimum 7W limiti bulunmaktadır. Bu değerler özellikle PoE uzatıcı tarzı cihazlarda özellikle dikkat edilmesi gereken değerlerdir.

Kameranızın ortalama ne kadar enerji tüketeceği data sheetlerde genellikle yazmaktadır. PoE Switch seçiminizide buna göre yapmalısınız.

Aktif PoE Sistemlerde Voltaj Pazarlığı

Aktif PoE teknolojisinde Cihaz ve PoE Switch birbirine bağlandığında, Switch birkaç saniye içerisinde doğru Voltaj ve Sınıf değerini belirler. Bu sayede son kullanıcıya ait ürün korunmuş olur. PoE olan tüm cihazlar 802.3 at/af standartlarını kullanmak zorunda değildir. Bazı üreticiler kendi standartlarını kullanmaktadırlar. Cisco 60 Watt örneği gibi.

Pasif PoE Sistemlerde ise bu Voltaj pazarlığı yapılmaz. IP Kamera sektöründe olmasa da özellikle kablosuz aktarıcılarda Mikrotik, Ubnt gibi bu PoE yapısını kullanan cihazlar mevcuttur. Genellikle 24V sistemlerde kullanılır. Özel bir durum gerekmedikçe bu tip switchlerin kullanımını IP Kameralar için önermiyoruz. Pasif PoE cihazlar kameralara zarar verebilir.

DC Adaptör ile genellikle 12V çalışan güvenlik kameraları, PoE üzerinden 48-52V arasında çalışır (bazı özelleştirilmiş ve endüstriyel ürünler hariç).

PoE Sistemlerde Mesafenin Önemi

Artık IP sistemlerin maliyetlerin azalması ile yönetim kolaylığı ve yüksek görüntü kalitesinden dolayı, ev ve küçük işletmelerin dahil IP Kamera sistemlerine olan ilgisi arttı.

IP Kameralar ile bir çok akıllı özellikte beraber geliyor. Video Analiz, Mobil Alarm bildirimleri Akıllı Ev otomasyonu gibi. Güvenlik Sistemlerinde kullanıcı deneyimi çok artmış düzeyde.

Bu sebeplerden dolayı PoE switch üreticileri de büyük bir rekabet halindeler. Talebin artması ile Ar&Ge yatırımlarını arttıran network Switch üreticileri, Ekonomik PoE Switchlerde Kablo mesafesini 250-300 metre gibi mesafelere çıkardılar. Standart olan PoE mesafesi ise çoğumuzun bildiği üzere 100 metre idi.

100 metrenin üzerine çıkabilmek için “PoE Extender“ dediğimiz küçük mesafe arttıcı cihazlardan satın almamız gerekiyordu. Başka bir opsiyon olarak araya bir switch daha  koymak veya alt yapıyı farklı projelendirip fiber kablo tercihi yapmak gerekiyordu.

Gelişen bu PoE Teknolojisi sayesinde herhangi bir maliyetli dönüştürücü veya Fiber altyapı kullanmadan basit bir şekilde kablolama maliyeti düştü. Küçük switchler ile büyük projeler yapılabilir hale geldi. Ayrıca nano teknolojik gelişmeler, işlemci ve kompenant çipsetlerinin gelişmesi ile bant genişliği, data iletimi kalitesindede büyük oranda artışlar mevcut.

Ekonomik PoE Switchlerle çok yüksek çözünülürlüklü 5MP ve 4K Kameraların görüntüleri bile hiçbir donma olmadan, akıcı bir şekilde aktarılabiliyor.

Switch seçiminde sadece ekonomik olarak bakmayıp, en optimum fiyat – performans ürününü bulmak çok önemlidir. Sadece Watt değerleri, Port Sayısı, Gigabit olup olmaması dışında switch’in çalışacağı ortam sıcaklığıda önemlidir. Duruma göre endüstriyel PoE Switch tercihindede bulunabilirsiniz.

Projemizde dikkate alacağımız etmenleri özetleyecek olursak;

  • PoE Sınıfı ve Watt Değeri, (toplam watt değerinin kameralarımıza yetip yetmeyeceğinin hesaplanması).
  • PoE iletim mesafeleri, (genellikle 100 metreyi geçmemek tercih edilir ve önerilir. Switch’iniz 250 metreyi destekliyorsa tüm portlarında olmamak kaydı ile kullanabilirsiniz).
  • Toplam band genişliği ve UpLink portları aktarımı, Kameralar için genellikle 100 lük switchler kullanılabilir. Bu 2 veya 5 megapiksel kameralar için bir sorun oluşturmamaktadır. Çünkü tekil bir kameranın standart band genişliği 4-5 mbit değerini geçmez. Ama büyük projelerde, dağınık bir çok switch belirli bir merkezde toplanacağı için, UpLink dediğimiz aktarım portlarının Gigabit olması tercih edilir. Fiber kullanılacaksa ihtiyaca göre fiber port destekli switchler tercih edilebilir.
  • Ortam Sıcaklık ve Nem Değeri, unutmamak gerekir ki tüm kamera veya network projelerinde en önemli unsurların başında altyapı gelmektedir. İyi bir elektrik altyapısı ve kablolama ile, doğru kamera ve doğru switch seçimleriniz size en sorunsuz sistemi sunacaktır. Uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışan sistemler, Uzun yıllar boyunca tercih sebebi olacaktır.

Han Elektronik

Han Elektronik olarak 20 yılı aşkın süredir; bünyemizde yer alan birçok dünya devi markaya ait ürünleri ve çözümleri geliştiriyor, Türkiye’nin genelinde 2000’den fazla bayi ağı ile “Türkiye’nin Güvenlik Çözümü” olmaya devam ediyoruz. Üstün performanslı kamera güvenlik sistemleri, plaka tanıma, hırsız alarm, yangın alarm, video analiz sistemleri, kablosuz aktarıcılar, network-fiber optik çözümler ve mobil kamera sistemlerimizle işletmelere güvenlik çözümleri sunuyoruz.
Başa dön tuşu