IoT’de güvenlik, nesnelerin İnterneti cihazlarının ve bağlı oldukları ağların güvenliğini sağlama eylemidir. IoT güvenliği, nesnelerin internetinde bağlı cihazları ve ağları korumaya odaklanan teknoloji segmentidir. IoT, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, hayvanlar ve/veya insanlardan oluşan bir sisteme internet bağlantısı eklemeyi içerir. Her şeye benzersiz bir tanımlayıcı ve bir ağ üzerinden otomatik olarak veri aktarma yeteneği sağlanmış olur. IoT cihazlarının internete bağlanmasına izin vermek, eğer düzgün bir şekilde korunmazlarsa, bir dizi ciddi güvenlik açığına yol açabilir.
IoT cihazlarının kendilerine bağlı olduğu ağların güvenliğini sağlamak kritik öneme sahiptir. IoT güvenliği, modern işletmelerin artan IoT güvenlik açıklarını azaltmayı amaçlayan çok çeşitli teknikler, stratejiler, protokoller ve eylemler içerir.
IoT Güvenliği Nedir?
Nesnelerin interneti güvenliği yani IoT güvenliği, internete bağlı veya ağ tabanlı cihazların güvenliğini sağlamak için kullanılan koruma yöntemlerini ifade eder. IoT terimi inanılmaz geniş bir alanı kapsar. Saatlerden termostatlara ve video oyun konsollarına kadar neredeyse her teknolojik cihaz, belirli bir kapasitede internet veya diğer cihazlarla etkileşime girme yeteneğine sahiptir.
IoT güvenliği, bu cihazların güvenliğinin ihlal edilmesini önlemek için kullanılan teknikler, stratejiler ve araçlar ailesidir.
IoT Sistemleri ve Cihazları Nasıl Korunur?
Kurumların veri koruma protokollerini iyileştirmek için kullanabilecekleri IoT güvenlik önlemlerinden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:
PKI ve Dijital Sertifikalar
PKI, birden çok ağa bağlı cihaz arasındaki istemci-sunucu bağlantılarını güvence altına almanın mükemmel bir yoludur. İki anahtarlı asimetrik şifreleme sistemi kullanan PKI, dijital sertifikalar kullanarak özel mesajların ve etkileşimlerin şifrelenmesini kolaylaştırabilir. Bu sistemler, özel işlemleri tamamlamak için kullanıcılar tarafından web sitelerine girilen açık metin bilgilerinin korunmasına yardımcı olur. Bu durum, özellikle e-ticaret platformları açısından çok önemlidir.
Ağ Güvenliği
Ağlar, IoT cihazlarını uzaktan kontrol etmeleri için büyük bir fırsat sağlar. Ağlar hem dijital hem de fiziksel bileşenler içerdiğinden, şirket içi IoT güvenliği her iki erişim noktası türünü de ele almalıdır. Bir IoT ağını korumak, bağlantı noktası güvenliğini sağlamayı, bağlantı noktası yönlendirmeyi devre dışı bırakmayı ve gerekmediğinde bağlantı noktalarını asla açmamayı içerir. Buna ek olarak kötü amaçlı yazılımdan koruma, güvenlik duvarları ve saldırı tespit sistemleri/saldırı önleme sistemleri kullanmak, yetkisiz IP adreslerini engelleme, sistemlerin güncel olmasını sağlamak da çok önemlidir.
API Güvenliği
API’ler, en gelişmiş web sitelerinin bel kemiğidir. Örneğin, seyahat acentelerinin birden fazla havayolundan uçuş bilgilerini tek bir yerde toplamasına izin verirler. Ne yazık ki, bilgisayar korsanları bu iletişim kanallarını tehlikeye atabilir. Bu da IoT cihazlarından arka uç sistemlere gönderilen verilerin bütünlüğünü korumak ve yalnızca yetkili cihazların, geliştiricilerin ve uygulamaların API’lerle iletişim kurmasını sağlamak için API güvenliğini gerekli kılar.
Ek IoT Güvenlik Yöntemleri
IoT güvenliği için diğer yöntemler:
- Ağ erişim kontrolü: NAC, bir ağa bağlanan IoT cihazlarının belirlenmesine ve envanterinin çıkarılmasına yardımcı olabilir.
- Segmentasyon: Doğrudan internete bağlanması gereken IoT cihazları, kendi ağlarına bölünmeli ve kurumsal ağa sınırlı erişime sahip olmalıdır. Ağ segmentleri, bir sorun tespit edildiğinde önlem alınabilecek anormal faaliyetler için izlemede olmalıdır.
- Güvenlik ağ geçitleri: IoT cihazları ve ağ arasında bir aracı görevi gören güvenlik ağ geçitleri, IoT cihazlarının kendisinden daha fazla işlem gücüne, belleğe ve yeteneklere sahiptir. Bu da onlara, bilgisayar korsanlarının bağladıkları IoT cihazlarına erişememesini sağlamak için güvenlik duvarları gibi özellikleri uygulama yeteneği sağlar.
- Sürekli yazılım güncellemeleri: Cihazları ve yazılımları ağ bağlantıları veya otomasyon yoluyla güncelleme araçlarını sağlamak çok önemlidir. Güvenlik açıklarının koordineli bir şekilde ifşa edilmesi, cihazların mümkün olan en kısa sürede güncellenmesi için de önemlidir.
- Eğitim: IoT ve operasyonel sistem güvenliği, mevcut birçok güvenlik ekibi için yenidir. Güvenlik personelinin yeni veya bilinmeyen sistemlerle güncel kalması, yeni mimariler ve programlama dilleri öğrenmesi ve yeni güvenlik sorunlarına hazır olması kritik öneme sahiptir.
- Tüketici eğitimi: Tüketiciler, IoT sistemlerinin tehlikelerinden haberdar edilmeli ve varsayılan kimlik bilgilerini güncelleme ve yazılım güncellemelerini uygulama gibi güvende kalmak için gerekli adımlar sağlanmalıdır. Tüketiciler ayrıca, cihaz üreticilerinin güvenli cihazlar oluşturmasını zorunlu kılmakta ve yüksek güvenlik standartlarını karşılamayan cihazları kullanmayı reddetmekte rol oynayabilir.