Reklam

IoT (Nesnelerin İnterneti) Cihazları Nelerdir?

IoT cihazları, nesnelerin interneti üzerindeki birçok cihaz gibi bir ağa kablosuz olarak bağlanan ve veri iletme yeteneğine sahip standart olmayan bilgi işlem cihazlarıdır. IoT, internet bağlantısını bilgisayarlar, akıllı telefonlar veyahut tabletler gibi standart cihazların ötesine, geleneksel olarak internet etkin olmayan herhangi bir fiziksel cihaz ve günlük nesneler aralığına genişletmeyi içerir. Teknolojiyle bütünleşmiş bu cihazlar internet üzerinden iletişim ve etkileşim kurabilmektedir. Ayrıca uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilirler.

IoT Cihazı Örnekleri

Bağlı cihazlar, ev ve endüstri görevlerini otomatikleştirmek için her cihazın bir ortamdaki diğer ilgili cihazlarla konuştuğu bir ekosistemin parçasıdır. Kullanılabilir sensör verilerini kullanıcılara, işletmelere ve diğer amaçlanan taraflara iletebilirler. IoT cihazlar üç ana grup için işlev görebilir: tüketici, kurumsal ve endüstriyel.

Tüketici bağlantılı cihazlar arasında akıllı TV’ler, akıllı hoparlörler, oyuncaklar, giyilebilir cihazlar ve akıllı cihazlar bulunur. Örneğin akıllı bir evde cihazlar, bir kişinin varlığını algılamak ve yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Bir kişi eve geldiğinde, arabası kapıyı açmak için garajla iletişim kurar. İçeri girdikten sonra, termostat zaten tercih edilen sıcaklığa ayarlanmıştır ve akıllı saat verileri stresli bir gün olduğunu gösterdiğinden aydınlatma daha düşük bir yoğunluğa ve renge ayarlanmıştır. Diğer akıllı ev cihazları arasında, çimlere verilen su miktarını hava durumuna göre ayarlayan sprinkler ve evin en sık hangi alanlarının temizlenmesi gerektiğini öğrenen robotik elektrikli süpürgeler yer alıyor.

Kurumsal IoT cihazları, bir işletme tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış uç cihazlardır. Çok çeşitli kurumsal IoT cihazı mevcuttur. Bu cihazlar kapasite bakımından farklılık gösterir ancak bir tesisi sürdürmeye veya operasyonel verimliliği artırmaya yönelik olma eğilimindedir. Bazı seçenekler arasında akıllı kilitler, akıllı termostatlar, akıllı aydınlatma ve akıllı güvenlik bulunur. Bu teknolojilerin tüketici sürümleri de vardır.

Kuruluşta akıllı cihazlar toplantılara yardımcı olabilir. Bir konferans odasında bulunan akıllı sensörler, bir çalışanın uygun oda tipi, boyutu ve özelliklerinin mevcut olduğundan emin olarak bir toplantı için ideal odayı bulmasına yardımcı olabilir. Toplantı katılımcıları odaya girdiğinde, sıcaklık doluluk durumuna göre ayarlanır, uygun PowerPoint ekrana yüklendikçe ışıklar kararır ve konuşmacı sunumuna başlar.

Endüstriyel IoT cihazları (IIoT), fabrikalarda veya diğer endüstriyel ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu IIoT cihazı, bir montaj hattını veya diğer üretim sürecini izlemek için kullanılan sensörlerdir. Çeşitli sensör türlerinden gelen veriler, önemli süreçlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan izleme uygulamalarına iletilir. Aynı sensörler, parçaların ne zaman değiştirilmesi gerektiğini tahmin ederek beklenmeyen arıza sürelerini de önleyebilir.

Bir sorun oluşursa, sistem bir servis teknisyenine neyin yanlış olduğunu ve sorunu çözmek için hangi parçalara ihtiyaç duyacağını bildiren bir bildirim gönderebilir. Bu, teknisyeni sorunu teşhis etmek için sahaya gelmekten ve ardından sorunu çözmek için gereken parçayı almak için bir depoya gitmek zorunda kalmaktan kurtarabilir.

IoT Cihazları Nasıl Çalışır?

IoT cihazları işlevsellik açısından farklılık gösterir, ancak IoT cihazlarının çalışma biçimleri bakımından bazı benzerlikleri vardır. Birincisi, IoT cihazları, gerçek dünya ile bir şekilde etkileşime girmek üzere tasarlanmış fiziksel nesnelerdir. Cihaz, montaj hattındaki bir sensör veya akıllı bir güvenlik kamerası olabilir. Her iki durumda da, cihaz fiziksel dünyada neler olduğunu algılıyor.

Cihazın kendisi, genellikle açık kaynaklı bir platform üzerine kurulu entegre bir CPU, ağ adaptörü ve donanım yazılımı içerir. Çoğu durumda, IoT cihazları bir Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü sunucusuna bağlanır ve cihazın ağ üzerinde çalışmak için kullanabileceği bir IP adresi alır. Bazı IoT cihazlarına genel internet üzerinden doğrudan erişilebilir, fakat çoğu yalnızca özel ağlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Mutlak bir gereklilik olmasa da birçok IoT cihazı bir yazılım uygulaması aracılığıyla yapılandırılır ve yönetilir. Bazı cihazlarda entegre web sunucuları bulunur, böylece harici bir uygulamaya olan ihtiyaç ortadan kalkar.Bir IoT cihazı bir kez yapılandırılıp çalışmaya başladığında, trafiğinin çoğu dışarıya yönlendirilir. Örneğin bir güvenlik kamerası, video verilerini aktarır. Benzer şekilde, endüstriyel bir sensör, sensör verilerini aktarır.

Zayıf Akım

Sitemizde yayınlanan içeriklerin izin alınmadan kısmen ya da tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayınlanması, satılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu'nda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. zayifakim.com ilgili yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir.
Başa dön tuşu