Dış mekan aydınlatmasının bir parçası olan alan aydınlatması; otoparklar, stadyumlar, tersaneler, üretim tesisleri gibi geniş alanları aydınlatmak için özel olarak kurulmaktadır. Bu aydınlatma çözümleri doğru aydınlatma seviyeleri sayesinde, dış ortamlardaki alanların vurgulanmasına yardımcı olabilecek kentsel planlama ve kamu altyapı tesislerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bunun da ötesinde tenha alanlarda insanların güvenliğini artırabilir ve stadyum gibi yerlerde seyirciler için müsabakaları daha iyi izleme imkânı sağlayabilirler.
Çeşitli şekillerde, boyutlarda ve tasarımlarda alan ışıkları mevcuttur. Bununla birlikte ihtiyaçlarınıza ve alandaki gereksinimlere göre bir dış ortam aydınlatması seçmeniz oldukça önemlidir. Örnek olarak tersaneler ve üretim tesisleri gibi geniş alanları aydınlatmak söz konusu olduğunda, endüstriyel projektör ışıklar her zaman en popüler tercihlerden biri olmuştur.
Bir alan aydınlatması çözümüne karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktalardan bazıları şu şekildedir:
1. Enerji Verimliliği
Büyük alanların aydınlatılmasında önemli ölçüde parlak bir aydınlatma sağlayan birden fazla aydınlatma armatürü kurulması gerekir. Parlak aydınlatmanın yanında, ışık sayısının artması doğal olarak aşırı güç tüketimine yol açar ve elektrik faturalarının kabarmasına neden olur. Dolayısıyla geleneksel metal halojenürlü lambalar ile yüksek basınçlı sodyum lambaların (HPS) yerine LED alan aydınlatma armatürleri tercih edilmelidir. LED ışıklandırma çözümleri şu an dünyada enerji verimliliği en yüksek ve uygun maliyetli aydınlatma seçeneğidir.
2. Kullanılacağı Ortamdaki Koşullar
Alan ışıkları genellikle açık alanlarda kurulur ve zorlu hava koşullarına maruz kalırlar. Güçlü rüzgarlara, yağmura, yoğun güneş ışığına ve bazı yerlerde kar yağışına karşı dayanıklı olmaları gerekir. Bu nedenle her zaman güçlü ve sağlam bir yapıya sahip armatürler seçilmelidir. Örneğin basınçlı alüminyum dökümden üretilmiş bir muhafazaya sahip ve IP66 seviyesinde olan bir armatür, sağlam bir yapıya sahip olmakla birlikte su ve toz geçirmez özelliktedir. Dolayısıyla dış ortam koşullarında kullanılmaya oldukça elverişlidir.
3. Dayanıklılık ve Kullanım Ömrü
Dış ortamdaki geniş alanları aydınlatmak zahmetli bir iştir ve hiç kimse beklenmedik zamanlarda bir sorun ile karşılaşmak istemez. Bu nedenle her zaman dikkate değer bir kullanım ömrüne sahip ve işlevini uzun bir süre boyunca koruyabilen ışıkları seçmelisiniz. LED armatürler, neredeyse 90,000 saatlik bir kullanım ömrüne sahiptir ve bu, diğer tüm ışıklandırma cihazlarından daha fazladır.
Dış ortam ışıklandırmada zaman içinde önemli gelişmeler ve değişiklikler meydana geldi. Aydınlatma işlevselliğini iyileştirmekle birlikte aynı zamanda kullanım kolaylığını da artıran çeşitli teknolojik gelişmeler yaşandı. Dolayısıyla aydınlatma armatürleri kurarken mutlaka akıllı aydınlatma kontrolleri gibi en yeni aydınlatma teknolojileri ile entegre veya uyumlu olanları tercih etmelisiniz.