Bir mülk veya bir iş yeri sahibiyseniz, muhtemelen yangından korunma sistemlerinin önemini duymuşsunuzdur. Peki, bir sprinkler sistemi ile söndürme sistemi arasındaki farkı biliyor musunuz? Yangın söndürme sistemlerinin nasıl çalıştığını ya da işletmeniz için doğru yangın söndürme sistemini nasıl seçeceğinizi öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz. Yangın söndürme sistemlerinin ne olduğunu ve farklı senaryolarda hangisinin en iyi çalıştığını anlamanız büyük önem taşır. Yanlış sistemi seçmek, gerçek bir yangından daha fazla zarar verme potansiyeline sahiptir. İşte, yangın söndürme sistemleri hakkında bilinmesi gerekenler!
Yangın söndürme sistemleri, yangınları söndürmek için tasarlanmış birimler grubudur. Bu araçlar, yangınları başlangıç aşamasında ısı, duman ve diğer uyarı sinyalleri yoluyla algılayan yerleşik bileşenlere sahiptir. Araç, yangın algıladığı zaman sizi uyarır ve yangını bastırmak için harekete geçmeyi tetikleyen bir yangın alarm sistemine bağlıdır. Çoğu yangın söndürme sistemleri, tespit ve uyarıdan sonra yangını söndürmek için otomatik olarak çalışır. Bazılarında ise manuel uygulama sürümü mevcuttur.
Yangın Söndürme Sistemleri
Farklı kurumsal ortamlar, farklı türde yangın söndürme sistemlerine ihtiyaç duyar. Birçok işletme, acil bir durumda korunması gereken pahalı ekipmanlara sahiptir. Aynı şekilde işletmelerin veya binaların büyüklüğü de, ihtiyaç duyulan yangın söndürme sisteminin türünü etkiler. Yangın söndürme sistemlerinin en sık kullanılanlarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Kimyasal Söndürme Sistemleri
Bu sistem, yangını azaltmak için kimyasallar veya gaz kullanır. Birçoğu, ateşin kaynağı olan oksijeni bir karşı gazla uzaklaştırır. Daha karmaşık olan bu yapı, standart su sprinklerinden daha fazla bakım gerektirir.
2. FM-200 Yangın Söndürme Sistemleri
FM-200, genellikle elektronik ekipmanları korumak için özel olarak tasarlanmış bir sistemdir. Hem kimyasal hem de fiziksel mekanizmalar kullanır. Gazı doğrudan yanıcı malzemelerin yüzeyine boşaltır. Sistem, söndürme seviyelerine tipik olarak 10 saniye veya daha kısa sürede ulaşır. Bu aşırı hız nedeniyle yangın, daha az hasar, daha düşük onarım maliyeti ve daha kısa arıza süreleri ile sonuçlanır.
3. Sprinkler Sistemi
İşiniz bir mağaza veya depo işletmekse, yangın en büyük kabusunuz olabilir. Aynı şekilde bu tehlike her türlü bina için de söz konusudur. Olası bir yangında mobilyalar, eşyalar, evraklar, ürünler ve binanın tamamında kimyasallar nedeniyle alevler hızlıca yayılabilir. Yangın can almasa bile, yıkıcı olabilir. Stoklarınızı, eşyalarınızı ya da binanızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, sadece bir alarm çalmakla kalmayıp aynı zamanda otomatik olarak yangını söndüren bir yangınla mücadele sistemine sahip olmak gerekir. Sprinkler sisteminin işlevi tam olarak budur. En yaygın yangın söndürme sistemleri arasında sayılan sprinkler araçlar, yangın fıskiyesi olarak da tanınır. Bu fıskiyeler sadece iş binaları için değil, evlerde de olması gereken araçlar olarak öne çıkar. Bir yangın fıskiyesinin bulunması, ev yangınında ölüm ihtimalini yüzde 82 oranında azaltır.
Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?
Popüler yangın söndürme sistemleri arasında yerini alan sprinkler sistemi, binanın tavanından geçen suyu basınç altında tutan bir boru ağıdır. Sistemde bulunan her bir fıskiye aslında birer musluk gibi çalışır. Normal bir muslukta suyun akmasına izin veren valfi açmak için vidayı çevirirsiniz. Sprinkler sistemde ise, olası yangın halinde otomatik açılacak biçimde geliştirilmiş, ısıya dayanıklı bir tapa vardır.
Sprinkler sistemi tavandaki su boruları ile beslenir. Her sprinkler, yay benzeri iki metal kola sahiptir. Bu metal belli bir sıcaklıkta eriyen bir alaşımdan yapılmıştır. Yangın çıkması durumunda, sıcak gazlar tavana doğru girdap yapar. Sıcaklık arttığında, mekanizma üzerindeki borulardan su dökülmeye başlar.