Yangın nedir; kontrolsüz yanma olaylarına yangın denir. Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
Yangın nedir; kontrolsüz yanma olaylarına yangın denir. Yanma olayının oluşabilmesi için ısı, madde ve oksijenin (hava) kesinlikle bir arada olması gerekir. Bu üç unsurdan birisinin eksik olması halinde ateş oluşmamaktadır. Yani; sadece madde ve ısı ya da sadece ısı ve oksijenin bir araya gelmesi ateşin ve buna bağlı olarak yangının oluşması için yeterli değildir.
Yangınların nedenleri ise; yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal ve dikkatsizlik, kazalar, sıçrama, sabotaj ve tabiat olayları olarak incelenmektedir.
Yanma Belirtileri
Yanma belirtileri dört ana başlıkta incelenmektedir, bunlar;
- Alev
- Isı
- Işık
- Korlaşma
Yanma Çeşitleri
Yanma çeşitleri dört ana başlıkta incelenmektedir, bunlar;
- Yavaş Yanma
- Hızlı Yanma
- Parlama, Patlama Şeklinde Yanma
- Kendi Kendine Yanma
Yavaş Yanma
Yavaş yanma, yanıcı maddenin yetersiz oksijen nedeniyle, yeteri miktarda ısı, buhar veya gaz üretemediği durumlarda meydana gelir. Bu durumda yanan maddede alev, ısı, ışık ve korlaşma görülmemektedir. Maddeye örnek olarak; bakır ve demir metallerin yanması gösterilebilir.
Hızlı Yanma
Hızlı yanma, yanma çeşitleri arasında; yanmanın bütün belirtilerinin (alev, ısı, ışık, korlaşma) gözlemlenebildiği yanma çeşididir. Bu yanma çeşidinde; parafin, mum vb. maddeler önce katı halden sıvı hale geçer daha sonra da buhar ya da gaz haline geçerek yanarken, naftalin gibi maddeler doğrudan yanar. Odun ve kömür gibi maddeler de yanıcı gaz ya da buhar çıkartırlar.
Parlama ve Patlama Şeklinde Yanma
Parlama petrol gibi kolayca ateş alan maddelerde görülmektedir. Patlama ise barut gibi maddelerin tamamının bir anda yanması olayıdır. Patlama şeklinde yanma durumlarında; maddenin cinsi, bileşimi, boyutu, şekli, ve oksijen oranı çok etkilidir. Bir anda parlayarak yanan madde çeşitli gazlar haline gelir ve ciddi oranda hacim genişlemesine uğrayarak parlar ve patlarlar. Bu tür yanma olayı, yanma çeşitleri içerisinde en teklikelisidir.
Kendi Kendine Yanma
Yavaş yanma olayının zamanla hızlı yanmaya dönüşmesidir.