Seslendirme ve acil anons sistemleri, acil durumlarda insanları uyarmak ve normal durumlarda da anons ve müzik yayını yapmaya yarayan sistemlerdir.
Seslendirme ve acil anons sistemleri ürünleri; akıllı ev sistemleri, aydınlatma, güvenlik kamera sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, rack kabinet, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri, yangın alarm sistemleri ve yapısal kablolama ürünleri ile birlikte zayıf akım sistemleri içerisinde yer almaktadır.
Seslendirme ve acil anons sistemleri, anons ve müzik yayını yapmasının dışında acil durumlarda insanları uyarmak için kullanılmaktadır. Bu bakımdan zayıf akım sistemleri içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Seslendirme ve Acil Anons Sistem Ekipmanları
Seslendirme ve acil anons sistem ekipmanları; Controller (merkez ünite), Router (Zon artırım üniteleri), Amplifikatörler ve Mixer Amplifikatörler, DVD VCD ve Tuner çalıcılar, Call Station (Mikrofon). Sistemin en önemli unsuru ise sahada konumlandırılan hoparlörlerdir.
Seslendirme ve acil anons sistemlerinin yapısı, kurulacağı tesise göre bir ya da birden fazla bölgeden (zone) oluşabilir. Bu yüzden sistemin kurulacağı tesis önceden incelenmeli ve sistemin kurulacağı alana bağlı olarak bölge yapısı oluşturulmalıdır. Buna bağlı olarak görevliler mikrofon (call station) vasıtası ile istenilen bölgelerde manuel ya da otomatik olarak anons yapabilirler.
Seslendirme ve acil anons sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri gibi acil durum ve ikaz sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmektedir.
Seslendirme ve Acil Anons Sistem Standartları
Seslendirme ve acil anons sistemlerinin yapısı kurulacağı yapının özellik ve gereksinimlerine uygun olması açısından farklılık göstermektedir. Kurum ve kuruluşlar bu farklılıkları tanımlamak, istedikleri ürünlerin; kalitesini, teknik özelliklerini ve işçilik standartlarını belirlemek için şartnameler yayınlarlar.
Kurulmuş olan sistemlerin uzun ömürlü olması, düzgün ve verimli çalışabilmesi için; öncelikle kullanılacak ürünlerin kalite ve standartlarının yeterli olması, yapılacak olan işçiliğin kusursuz olması ve sistemlerin düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu durum bütün zayıf akım sistemleri için hayati önem taşımaktadır. Devletin yayınlamış olduğu kanunlar ve yönetmeliklerle de bu kontrol ve bakım işleri zorunlu hale getirilmiştir.
Seslendirme ve acil anons sistemleri kalite standartları; Avrupa Birliği tarafından “EN54” başlığı altında belirlenmiş olup ülkemizde TS/EN54 olarak tarif edilmiştir.
Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri Kullanım Alanları
Seslendirme ve acil anons sistemleri, acil durumlarda binada bulunan insanların kolay ve zararsız bir şekilde ortamdan tahliye edilmesini amaçlamaktadır. Acil durumlar dışında ise binalarda anons ve müzik yayını için kullanılmaktadırlar. Alışveriş merkezleri, otogarlar, havalimanları vb. yerlerde yapılan anonslar aracılığı ile insanlar bilgilendirilirken, mekanlarda hoş bir ortam sağlamak için de müzik yayınları yapılmaktadır.
Yönetmelik
Seslendirme ve acil anons sistemlerinin kurulacağı tesisler ile ilgili olarak; “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince 200 yataktan fazla kapasiteli tüm otellerde, 5000 m2’den büyük yapı, inşaat alanı olan ya da kullanıcı sayısı 1000 kişiyi aşan tüm yerlerde ve yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm binalarda kullanılması mecburi tutulmuştur.