Rack Kabinetler için Ana Boyut Parametreleri
1. Kurulum genişliği inç cinsindendir
Rack kabinelerde bu parametre çoğunlukla 19 inç’tir. Küçük kurulumlar için 10 inç ve büyükler için 21 inç genişlik mevcut olsa da oldukça nadirdir.
2. Yükseklik U birimindendir (Nominal yükseklik)
Standartlaştırma amacıyla rack kabinetlerde kurulum yüksekliği U birimi ile ifade edilir ve bu, her kabinette kullanılabilir. 1 U = 1,75 inç’tir. Diğer ölçü birimleri ile 4,45 cm ve 44,45 mm’dir. Kurulan aksesuarların çoğunun yüksekliği 1 U ile 4 U arasında değişir. Ağ cihazlarınızın ihtiyaç duyacağı toplam U birimi, size gerekli yüksekliği bildirecektir. Ancak unutulmamalıdır ki U birimi, iç kurulum yüksekliğinde kullanılır; kabinetin dışı veya çerçeve boyutları için kullanılmaz.
Dış yükseklik (Toplam yükseklik), kabinetin üzerindeki soğutucu fanlar veya altındaki tekerlekler gibi çeşitli ekipmanlar nedeniyle nominal yükseklikten farklı olabilir. Derinlik ve genişlik gibi diğer dış ölçülerde ise resmi bir standart yoktur. Ancak işlevsellikten ötürü üreticilerin neredeyse tamamı belirli boyutlarda üretim yapmaktadır.
3. Genişlik
Rack kabineler tipik olarak 600 mm ve 800 mm genişlik mevcuttur. 600 mm temel olanı iken 800 mm ise uzatılmış olanıdır. 800 mm genişliğindeki kabinetlerde daha fazla kabloyu daha kolay bir şekilde yönetmeniz mümkündür.
4. Derinlik
Duvara monte edilen rack kabinetlerde 450 mm, 550 mm (çift bölmeli) ve 600 mm derinlikler mevcuttur. Duvardan bağımsız kabinetler ise 600 mm, 800 mm, 1000 mm ve hatta 1200 mm derinliğe sahip olabilir. Buradaki önemli nokta; kabinetin dış derinliğine bakarak içindeki derinliğe dair doğru bir değerlendirme yapılamayacağıdır. Kabinetlerin iç derinliği yapılarına göre değişir ve içerisinde sundukları alan miktarı farklıdır. Çoğu modülerdir ve raf rayları içeriye farklı pozisyonlarda yerleştirilebilir. Ancak yeterli kablo yönetimi ve hava akışı sağlamak için her cihazın önünde ve arkasında bir miktar boşluk bırakılması gereklidir.
5. Kurulum Derinliği
Bu parametre her kabinet için farklı olabilir ve bu bilgiyi genellikle kabinetin teknik özelliklerinde bulabilirsiniz. Kurulum derinliği ayrıca kablolarınızı yönetebilmeniz için sahip olacağınız alan konusunda size fikir verir.
Duvara Monte Edilen (Duvar Tipi Rack Kabinet) ve Duvardan Bağımsız Kabinetler
Duvar tipi rack kabinetler, telekomünikasyon ve izleme çözümleri gibi daha küçük cihazları içinde bulunduracak şekilde tasarlanmışlardır. En fazla 22 U yüksekliğindedirler ancak çoğu 6 ile 12 U arasında yüksekliğe sahiptir. Küçük bir kapasiteye (60 kg) sahiptirler. Dolayısıyla içerisine ne kuracağınızı tam olarak bilmeniz gerekir (kesintisiz güç kaynakları gibi cihazlar bu kabinetlerin kapasitesinin üzerinde olabilir). Genişlikleri 600 mm ve derinlikleri de genellikle tek bölmelilerde 600 mm ve 450 mm, çift bölmelilerde de 550 mm’dir.
Duvar tipi rack kabinetler tek veya çift bölmeli olabilir. Eğer içinde kurulu cihazların arka tarafına erişme ihtiyacınız varsa, çift bölmeli bir kabinet gereklidir. Ön bölme ile arka bölme birbirine menteşeler ile bağlıdır ve bu sayede ön bölmeyi olduğu gibi hareket ettirmek mümkündür. Ancak ek fiziksel derinliğin kurulum derinliğine bir katkısı yoktur.
Duvardan bağımsız kabinetler genellikle hareket ettirebilmek için tekerleklere ve olması gereken yere güvenli bir şekilde yerleştirebilmeniz için ayarlanabilir ayaklara sahiptir. Kapasiteleri daha yüksektir ve 1000 kg’ye kadar çıkabilir.
Rack kabinelerin boyutlarını özetlemek gerekirse aşağıdaki gibidir:
- U birimi; kabinetin içerisine kaç tane modülün sığabileceğini bildirir
- Genişlik; kabinetin içerisinde yan taraflarda ne kadar boş alan olduğunu bildirir
- Derinlik; kabinetin içerisine ne kadar uzun cihazların sığabileceğini bildirir (burada bizim için önemli olan kurulum derinliğidir)
- Kapasite; kabinetin içerisine en fazla kaç kg ağırlığında ekipman yerleştirilebileceğini bildirir
Diğer Rack Kabinet Özellikleri
Diğer bir önemli konu da kabinetin ne tür bir kapısı olduğudur. Duvara monte edilen kabinetlerde arka taraf duvara vidalandığından, tek seçenek ön kapılı bir kabinettir. Cam veya metal kapı seçebilirsiniz. Metal kapılar, cihazların etrafını çevrelemenin dışında güvenlik sebeplerinden ötürü kabineti sağlamlaştırma görevi görür.
Bağımsız kabinetlerde iki adet çok yaygın durum vardır. İlk durumda; cam ön kapı ve metal arka kapı bulunur. İkincisinde ise her iki kapı da deliklidir. Kabinette nasıl bir cihaz kullanılacağına göre seçim yapılır. Örnek olarak telekomünikasyon kabinetlerinde cihazları soğutmak gerekmediği için cam ve metal kapılar kullanılabilir. Sunucu çözümlerinde ise hava akışı ile verimli soğutma kilit rol oynadıklarından dolayı delikli kapılar kullanılması son derece önemlidir.