ASSA ABLOY Proje Spesifikasyon Müdürü Merve Bulca ile projelerde doğru ürün seçimi konusunu konuştuk.
HAKAN : Merve Hanım merhaba, hoşgeldiniz.
MERVE : Merhaba, hoşbulduk.
HAKAN : Bize öncelikle kendinizden ve yaptığınız işten bahsedebilir misiniz?
MERVE : Tabii, ben Merve Bulca, iç mimarım. ASSA ABLOY şirketinde üç buçuk senedir Proje Spesifikasyon Müdürü olarak çalışıyorum. Mimarlık firmaları ve inşaat firmalarını ziyaret edip, onlara kapı aksesuarları ile ilgili eğitimler veriyoruz. Projelerinde doğru ürünleri seçmeleri için yardımcı oluyoruz.
HAKAN : ‘’Doğru ürün seçmek’’ dediniz; bu doğru ürünleri seçme kriterleri nelerdir? Neye göre doğru ürünü belirliyorsunuz?
MERVE : Burada projedeki kapı özelliklerine göre belirliyoruz. Yani; hangi tip kapıda hangi tip aksesuarlar kullanılması gerektiğinin listesini çıkarıyoruz. Burada kapının özelliği önemli. Burada ahşap bir kapı kullanıyor olabilirsiniz, metal kapı olabilir, alüminyum kapı olabilir, bir yangın kapısı olabilir. Burada bu kapının farklı özellikleri var, buna göre ürünler belirliyoruz. Örneğin; bir ‘’yangın kapısı’’ ise bu, orada kullanacağınız kilidin ‘’yangın dayanımlı’’ olması lazım. Bir ‘’panik çıkış kapısı’’ ise buradaki kilidin ‘’panik fonksiyonlu’’ bir kilit olması lazım gibi bir sürü kapı özelliklerine göre örnekler söyleyebiliriz aslında.
HAKAN : Peki hangi ürünlerden bahsediyoruz? Yani, ürün gamı ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?
MERVE : Ürün gamı ile ilgili çok kısa bahsedecek olursak; bir kapı üzerinde kullanılan tüm aksesuarları düşünebilirsiniz. Nedir bunlar? Menteşe, kapı kapatıcı, kapı kolu, kartlı geçiş sistemleri, kilitler, mekanik kilitler, elektromekanik kilitler. Bunların hepsi aslında bu ürünlerin içerisine dahil.
HAKAN : Bu sunduğunuz spesifikasyon hizmetinin herhangi bir ücreti var mı?
MERVE : Biz bu soruyu çok alıyoruz. Bizim böyle bir ücret talebimiz yok. Bizim amacımız aslında tamamen, bir projedeki kullanılacak kapıların doğru ürünlerle donatılıyor olması. Biz bunun listelerini hazırlıyoruz ve biz bunun için hiçbir bedel talep etmiyoruz. Tamamen doğru ürün kullanılması bizim isteğimiz.
HAKAN : Toparlamak adına soruyorum; bir AVM’de ya da bir hastanede kullanılan kapıların özellikleri farklı farklı oluyor. İnsanlar da ezbere, kapı kilidi diyerek doğrudan kilit almasın diye nerede ne kullanılması gerekiyorsa bunu siz belirliyorsunuz. Projeye uygun çözümü firmaya sunuyorsunuz, diyorsunuz ki; sizin bunu kullanmanız gerekiyor. Otel ise, hastane ise farklı farklı ürünler var, benim anladığım bu. Doğru mu?
MERVE : Evet, doğru. Hatta şöyle, hastanelerde farklı odalar var. Örneğin; hasta odası var, doktor odası var, ameliyathane var, laboratuvar odaları var, ışınların yoğun olarak kullanıldığı odalar var. Burada bile kapı tipleri kendi aralarında bölünüyor, bunların aksesuarları da her kapıya özel olmak zorunda. Ona göre listeleniyor.
HAKAN : Peki ASSA ABLOY olarak, bu sunduğunuz ürün ve çözümlerin standart olarak herhangi bir sertifikasyonu var mı?
MERVE : Bizim sertifikalarımız Avrupa standartlarında sertifikalar. Bünyemizin CE sertifikaları var. Yangın dayanımlı ürünlerimizin yangın sertifikaları var. EPD sertifikamız var. Ürünlerimiz LEED – bu yeşil bina dediğimiz yapılacak yapılara uygundur. Aynı zamanda Amerikan standartlı ürünlerimiz de var. Dolayısıyla; bütün ürünler sertifikalı ürünlerdir bizde.
HAKAN : Peki bu sertifikalar, benim anladığım kadarıyla ürüne göre değişiyor.
MERVE : Tabii, ürüne göre değişiyor. Kilidin sertifikası farklıdır, kapı kapatıcının sertifikası farklıdır. Bunlara aynı zamanda açılım, kaç kere açılıp kapandığına dair ayrı sertifikalar alırız. Yani ürünlerin hepsinin tüm sertifikasyonları, Avrupa normlarında ya da Amerikan normlarında halihazırda vardır.
HAKAN : Projenin baştan aşağı, bütün adımları belli. Peki, bu noktada müşteriler ürün seçerken ne gibi kriterleri göz önünde bulundurmalılar?
MERVE : Genellikle şöyle; şimdi şartnamede zaten bize verilen bazı bilgiler oluyor. Burada; bir ürünün mutlaka sertifikası olması lazım. Eğer yangın dayanımlı bir kapı kullanacaksa, yangın sertifikası olması lazım. Ürünün özellikleri kendi elindeki kapının ölçeğine göre belirleneceği için, müşterinin de buna göre ürün seçiyor olabilmesi lazım ve karşısındaki ürün alacağı insanların da bu konuda bilgilendirmesi lazım müşterileri aslında.
HAKAN : İlk başta mimarlara eğitim verdiğinizden bahsettiniz. Peki mimarlara mimarlıkla ilgili ne gibi çözümler sunuyorsunuz? Ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?
MERVE : Bizim ‘’Opening Studio’’ diye bir programımız var. Bu ASSA ABLOY’un bulut tabanlı özellikle mimari ofisler için geliştirdiği bir arayüz. Revit ve Archicad ile çalışan, tasarlanan çizimlerin bu arayüz aracılığı ile projelendirmesini yapıyoruz.
HAKAN : Opening Studio programını biraz anlatabilir misiniz?
MERVE : Revit ve Archicad programını kullanıyorlarsa mimarlar, çizdikleri projeleri Opening Studio programı üzerinden çizebiliyorlar. Yani şöyle bir şey oluyor aslında; Revit programının ya da Archicad programının içerisine Opening Studio eklentisi var. Kapılarını buradan seçiyorlar ve dolayısıyla, normalde bir projede mimarlar çizim yaparken bir ön çalışma yaptıktan sonra ayrı ayrı kapı listesi oluşturmak zorundalar aslında. Buna hiç gerek kalmıyor. Opening Studio ile bu kapılar yerleştikten sonra bütün kapılar listelenmiş bir şekilde, tiplendirilmiş bir şekilde karşısına çıkabiliyor ve bunu üç boyutlu şekilde ürünü kapının üzerinde direkt görebiliyor. Burada aslında hem iş yükünden kurtulmuş oluyor mimar, ayrıca bir iş yapmak zorunda kalmıyor çünkü bu çok uzun bir iş. Kapı listelerini hazırlayıp, onun kapı özelliklerini ayrı ayrı girmek gibi bir durumla karşılaşmıyor. Çizim sırasında, üç boyutlu tasarımını yaparken kapı listesi zaten bir yandan oluşmuş oluyor aslında.
HAKAN : Merve Hanım, öncelikle katıldığınız için çok teşekkür ederim.
MERVE : Ben teşekkür ederim.
HAKAN : Doğru ürün kullanımı, projelerde bizim için de çok önemli. Çünkü yanlış ürün kullanıldığında, maliyet ve en önemlisi; güvenlik açıkları oluşuyor. Bu anlamda, sizin verdiğiniz bu değerli bilgiler için de çok çok teşekkür ederiz.
MERVE : Ben teşekkür ediyorum, çok sağ olun.
HAKAN : Kendinize çok iyi bakın, görüşmek üzere.
MERVE : Teşekkürler, hoşçakalın.