Kartlı geçiş kontrol sistemi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Herhangi bir işyerinin temel güvenlik ihtiyaçlarından biri de içeri kimlerin girebileceğini kontrol edebilmektir. Bu kontrolü sağlamak için akla gelen seçeneklerden ilki genelde kart okuyuculardır. Daha önceleri sadece güvenliği için büyük bir bütçe ayırabilen firmalar geçiş kontrol sistemlerini satın alıyordu. Ancak günümüzde her ölçekte işletme, yeni ve düşük maliyetli sistemleri tercih edebiliyor.
Piyasada pek çok farklı kart okuyucu sistem mevcuttur. Bu nedenle firmanızın ihtiyaçlarına en uygun sistemi belirlemeniz biraz zor olabilir. Sizin için hazırladığımız bu yazı ile kartlı geçiş sistem seçeneklerini keşfedebilir ve ihtiyacınız olan en uygun sistemi satın alırken karar vermenize yardımcı olabilecek bilgiler edinebilirsiniz.
Kartlı Geçiş Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Geçiş kontrol için güvenlik görevlileri kullanmak, sadece kısa bir süreliğine gerçekleşecek etkinlikler söz konusu olduğunda uygun maliyetli bir çözümdür. Bir işyerinde her giriş noktasında bir güvenlik görevlisi bulundurmak, çok daha masraflı olmanın yanı sıra aksaklıkların yaşanmasına sebep olabilir. Bir güvenlik görevlisi eninde sonunda bir hata yapabilir, içeri girmemesi gereken bir kişi girdiğinde gözünden kaçabilir veya anahtarlarını kaybedebilir. Kaybolan anahtarlardan birisi eğer ana anahtar ise bu küçük hatanın yol açtığı masraf inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Dolayısıyla personel kimlik doğrulama için kart okuyucu kullanmak pek çok avantaj sunar.
Otomatik Kontrol
Güvenlik görevlilerinin aksine elektronik kart okuyucuları yorulmazlar, içeri girmemesi gereken kişilerin geçmesine izin vermezler veya anahtar kaybetmezler.
Veri Toplama
Kart okuyucular, geçiş verilerini toplayarak eğilimleri veya düzensizlikleri tespit edebilmenizi sağlarlar. Örnek olarak son günlerde mesai başladıktan birkaç dakika sonra gelen veya mesai bitiminden birkaç dakika önce çıkan çalışanlarınız varsa onları tespit edebilirsiniz.
Geçiş kontrol kayıtları ayrıca farklı türlerde raporlama için de kullanışlıdır ve işyerinde hırsızlık veya başka bir suç olması durumunda adli kanıt olarak kullanılabilirler.
Uzaktan Yönetim
Kart okuyucular elektronik olmalarından ve merkezi bir veri tabanına bağlı olduklarından, sistemler çoğunlukla güvenli ağ bağlantıları üzerinden uzaktan yönetilebilirler. Bu, özellikle birden fazla çalışma yerini yönetmeniz gerektiğinde veya güvenlik müdürleriniz uzaktan çalışıyorsa kullanışlıdır.
Ölçeklenebilirlik
Yeni bir geçiş kartı oluşturmanın maliyeti oldukça düşüktür. Sadece yeni kart masrafı ve kullanıcıya geçiş izni sağlamak için gereken birkaç dakikalık emek vardır. Binanın tamamındaki veya bütün bir ekibe ait geçiş izinlerini değiştirmek gibi yüksek hacimli yönetim görevleri ise daha da verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Çok sayıda yeni anahtar oluşturma veya binanın tamamında kilitleri değiştirme ile karşılaştırıldığında, kart geçiş izinlerini değiştirmenin maliyeti çok daha az ve de harcanacak zaman çok daha azdır.
Diğer Güvenlik Sistemleri ile Entegrasyon
Piyasada önde gelen kartlı geçiş sistemlerinin çoğu, diğer güvenlik ve yönetim sistemleri ile entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Sistemleri birbirlerine entegre ederek, birden fazla kullanıcı veri tabanı ve yönetim portalı ile uğraşmak yerine her şeyi tek bir yönetim platformunda çalıştırabilirsiniz.
Geçiş Kontrol Kart Okuyucu Seçenekleri
Günümüzde çeşitli geçiş kart teknolojileri mevcuttur. Aşağıdaki seçenekler daha basit ve düşük güvenlikli kart türlerinden başlayıp, daha gelişmiş ve yüksek güvenlikli kart türlerine doğru sıralanmıştır.
Barkod & QR Kodlu Kartlar
Barkod ile QR kod kartlar birbirine oldukça benzerdir. Her ikisi de geçiş kontrol noktalarında bir kızılötesi ışık ile taranır. Bağlı bilgisayar sistemi, bu kodu kullanıcı kimlik bilgileri ile eşleştirerek kullanıcıya geçiş izni verir.
Bu iki tür kart arasındaki en büyük fark, her birinin ne kadar bilgi depolayabileceğidir. Barkodlar en fazla yaklaşık 100 karakterden oluşan bir veriyi depolayabiliyorken, QR kodlarda bu miktar 1000’den fazladır. Kod kartları maliyetli değildir ancak düşük güvenliklidir. Bir fotokopi makinesi veya akıllı telefon kamerası ile kodlar kolayca kopyalanabilir. Yetkisiz bir kişi, bu kopyalanmış kodu kart okuyucuya okutarak rahatça içeri girebilir. Dolayısıyla bu tür kartlar sadece düşük riskli alanlarda kullanışlıdır.
Manyetik Şeritli Kartlar
Kredi kartları ile aynı teknolojiyi kullanan bu kartlarda kimlik bilgileri, plastik kartın içine gömülü bir manyetik şeride kodlanmaktadır. Manyetik şeritli kartlar, barkodlara göre biraz daha güvenlidir ancak internette manyetik şeritleri kopyalayıp yazabilen cihazlar satılmaktadır. Bu cihaza sahip herhangi birisi, eline geçirdiği kartları kopyalayabilir veya üzerine yazabilir. Dolayısıyla manyetik şeritli kartlar, kaybolma veya çalınma durumlarında acil bir tehlike oluşturmayacak düşük riskli alanlarda kullanıma uygundur.
Wiegand Kartlar
Bu tür kartlarda eşsiz bir kimlik numarası, kartın içine gömülü metal bir tel üzerine, manyetik bir desen olarak şifrelenir. Wiegand kartlar, ilk defa 1980’li yıllarda o dönemde barkodlara ve manyetik şeritli kartlara göre daha güvenli bir alternatif olarak ortaya çıktı. Eşsiz kimlik bilgilerinin kartın üretildiği esnada karta şifrelenmesi nedeniyle kartların yeniden programlanması veya kolayca silinmesi mümkün değildir.
Wiegand kartları hala günümüzde orta seviyede güvenlik gerektiren alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak RFID gibi daha yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla güvenlik avantajlarını kaybetmişlerdir.
Radyo Frekansı ile Kimlik Tanımlama (RFID) Kartları
RFID bilgisayar çipleri bir geçiş kartına sığacak kadar küçük olabilirler ancak, 32 kilobayt’a kadar (kabaca 32 adet QR kodu ile aynı miktarda) veri depolayabilirler. Daha da önemlisi RFID çipleri şifrelenebilir. Bu da kopyalanmalarını veya sahtelerinin oluşturulmasını son derece zorlaştırır. Yetkili güvenlik personeli karttaki verileri değiştirebilir veya üzerine yazabilir. Dolayısıyla RFID kartları eski alternatiflerine göre daha özelleştirilebilirdir. Üzerlerindeki kimlik bilgilerini kısa menzilli kablosuz bir sinyal aracılığıyla iletirler. Temassız olmaları sayesinde alternatiflerine göre daha hijyeniktirler ve fiziksel olarak yıpranma ihtimalleri daha düşüktür.
Piyasada iki farklı türde RFID kart mevcuttur, ikisinin de kendine göre avantajları bulunmaktadır:
1. RFID Yakınlık Kartları
Yakınlık kartları, kimlik bilgilerini karttan okuyucuya tek yönlü olarak basit bir şekilde iletirler. Bilgileri kablosuz olarak göndermeleri sebebiyle kart okuyucuya yakın bir mesafede olmaları yeterlidir. Bu nedenle yakınlık kartları olarak adlandırılırlar.
2. RFID Akıllı Kartlar
Akıllı kartlar, hem güvenli hem de hızlı geçiş kontrol sağlamak için tasarlanmışlardır. Dahili işlemcilere sahiptirler. Bu da adeta tek amaçlı minyatür birer bilgisayar oldukları anlamına gelir. Yakınlık kartlarının aksine akıllı kartlar, okuyucular ile iki yönlü iletişim kurabilirler. Böylece çok daha gelişmiş bir şifrelemeyi mümkün kılar. Bir RFID akıllı kart, bir geçiş kontrol noktasında her okutulduğunda tek kullanımlık şifreli bir kod ile kullanıcının kimliğini doğrulayarak geçiş izni sağlar. Saldırganlar aynı şifreli sinyali kopyalayıp tekrar gönderemezler çünkü o kod artık çalışmayacaktır. Akıllı kartları kopyalamak inanılmaz derecede zordur. Bu sayede yüksek seviyede güvenlik gerektiren ortamlarda kullanılmaya uygundurlar.
Alternatif Çözümler
Bu sistemlerde kart kullanılmaz ancak genellikle alternatif geçiş kontrol seçenekleri olarak düşünülürler.
- Biyometrik Kimlik: Biyometrik geçiş kontrol okuyucuları, bir kullanıcının eşsiz bir fiziksel karakteristik özelliğini tarayıp, depolanmış kayıtlar ile karşılaştırır ve doğru olan kayıt ile eşleştirerek kullanıcıya geçiş izni sağlar. Parmak izi ve iris, biyometrik kimlik doğrulama için yaygın olarak kullanılan özelliklerdir. Biyometrik okuyucular oldukça güvenlidir.Ancak fiyatları da aynı oranda yüksektir.
- PIN Kodları: PIN kodu tuş takımları, düşük seviyede güvenliğin yeterli olduğu durumlarda doğru bir tercih olabilir. PIN kodunu bilen herkes geçiş yapabilir. Ancak geçiş yapan kişilerin kimliklerini doğrulamak mümkün değildir.
- Akıllı Telefonlar: Akıllı telefonlar günümüzde son derece yaygındırlar. Geçiş kontrol için güvenli bir kimlik doğrulama uygulaması yüklenmiş akıllı telefonların kullanımı gittikçe artmaktadır. Bu, bir akıllı telefonu dijital bir anahtara dönüştürür.
Piyasada bu kadar farklı geçiş kontrol seçenekleri mevcutken işletmeler, ihtiyaçları için doğru olanı nasıl seçebilirler?
Satın Alırken Bilinçli Bir Karar Vermek
Farklı türdeki pek çok kartlı geçiş sistemi arasından ihtiyacınız için en uygun olanı seçerken birtakım kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu kriterlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
İstenen Güvenlik Seviyesi ve Maliyet Arasındaki Denge
Yukarıda bahsedildiği gibi geçiş kontrol sisteminin maliyeti ne kadar düşük ise, kötü niyetli kişilerin yetkisiz bir şekilde geçebilmeleri de o kadar kolay olacaktır. Düşük riskli durumlarda daha az güvenlik sağlayan geçiş kontrol yöntemleri yeterli olabilir. Eğer yetkisiz bir kişinin işyerinize girme riski veya girmesi durumunda yol açabileceği potansiyel hasar yüksek ise RFID akıllı kartlar gibi daha sıkı ve dolayısıyla daha pahalı seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.
Gelecekteki İhtiyaçlarınız
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde işletmenizde meydana gelebilecek değişiklikleri (büyüme, küçülme vb.) öngörebiliyorsanız, daha esnek bir geçiş kontrol sistemine yatırım yapmanız faydalı olabilir. Örnek olarak firmanızda prototip ürünlerin ve bunlara ait ticari sırların bulunacağı ve yüksek önem ile korunması gerekeceği bir Ar-Ge bölümü kurulacak mı?
Mevcut Altyapı
Eğer şu anda işyerinizde eski bir kart okuyucu teknolojisi kullanıyorsanız eski kartlar ile uyumlu çalışacak bir çoklu kart okuyucu sistemi seçmelisiniz. Bu şekilde yeni sisteme geçiş kolaylaşacaktır. Çünkü eski kartları kademeli olarak yeni akıllı kartlar ile değiştirebilirsiniz.
Eğer personel güvenlik takibi gibi başka bir sistem için hali hazırda RFID kartlar kullanıyorsanız, sahip olduğunuz bu teknolojiye aynı altyapı üzerinde uyumlu bir RFID geçiş kontrol sistemi entegre etmeniz mümkün olabilir.
Mevzuat Gereksinimleri
Bazı mevzuat standartları, belirli türlerde geçiş kontrol sistemleri gerektirmektedir. Barkod kartları veya PIN kodu gibi daha basit sistemler, bu standartlara uyabilmek için gereken güvenlik veya kimlik doğrulama seviyesini sunmayabilir. Uyum sağlayabilmek için yakınlık kartları veya akıllı kartlar gibi daha sıkı kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılması gerekebilir.