Hemşire çağrı sistemi; hastanın kaldığı odadan hastanın gereksinimlerini, yardım çağrılarını ya da personelin yardım isteklerini hemşirelerin olduğu alana ışıklı ve sesli bir biçimde bildiren, personelin müdahalelerinin her birini de kayıt altına alan profesyonel bir sistemdir.
Hemşire çağrı sisteminin asıl amacı; hasta ya da sağlık personeli arasında bir iletişim altyapısı sunarak hastane hizmetlerinin kalite seviyesini arttırmaktır. Bu sistem, hasta bakımını gerçekleştiren personellerin, hastaların durumunu kontrol altına almasını sağlar. Böylece hastanın konfor ve güven alanı da artmış olur. Hastaların gereksinim duydukları anlarda hasta odalarından, banyo ve tuvaletlerinden hemşirelere çağrı göndermesine imkan sağlayıp, hemşirelere daha kısa sürede ulaşabilmelerini amaç edinir.
IP Hemşire Çağrı Sisteminin Sağladığı Faydalar Nelerdir?
IP hemşire çağrı sistemi, IP teknolojisi dahilinde çalışmayı sürdüren ve sağlık personeli ile hasta arasında bir sesli iletişim köprüsü kurarak hastanın durumuyla alakalı bilgi alınmasını sağlayan profesyonel yönlü bir sistem olarak tanımlanabilmektedir. Hemşire çağrı sisteminin yapı bakımından sesli olması son derece avantajlı bir durumdur diyebiliriz.
Sesli iletişim özelliğinin yer almadığı çağrı sistemlerinde, sağlık görevlisi herhangi bir bilgi almadığından önce hastanın rahatsızlıklarına bakıp, yeniden müdahale edilmesi için gereken ekipmanları almaya gider ve bazen de acil bir durum oluşmasına karşın gereksiz zaman kaybeder. Sesli çağrı sistemi ile bu sorun ortadan kalkar. Hasta hakkında daha rahat bilgi alınır.
IP Hemşire Çağrı Sistem Üniteleri Hakkında Bilgiler
IP hemşire çağrı sistemi; odada yer alan üniteler, network dağıtım sistemleri, yazılım ve server ile hemşire ünitelerinden meydana gelmektedir. Odada yer alan üniteler; yatak başı ünitesi, oda kontrol ünitesi, hasta için el seti, oda kapı üstü ikaz lambası ve tuvalet/banyo ünitesi olmaktadır. Bunların yanı sıra sağlık görevlisinin hizmet seviyesini ölçmek amacıyla RFID kart okuyucu gibi butonlar da kullanılabilmektedir.
Oda Kontrol Ünitesi
Oda kontrol ünitesi; IP tabana sahip olan ve direkt olarak hastane ağ sistemine girebilen, hasta odasındaki öteki ekipmanlarla bağlantı kurabilen ve sesli iletişime fırsat veren bir ünitedir. Hastalar böylece yerlerinden kalkmadan sağlık görevlisiyle iletişime geçebilir. Bu da iletişim kaynaklı olan birçok sorunu çözer.
Yatak Başı Ünitesi
Yatak başı ünitesi; hasta el setinin kurulduğu ve her hasta yatağında olması şart olan bir ünitedir. El seti sistemleri aracılığıyla görevli olan hemşireye çağrı gönderilir. Eğer el soketi olduğu yerden zorla çıkarılırsa sinyal yine de gönderilecektir. Çağrı da bu şekilde hemşireye kadar gider ve sorun çözülür.
Hasta El Seti
Hasta el seti; yatak başı ünitesi üzerine soket ile bağlanmış olan ve hasta bireyin yatağından hiçbir şekilde hareket etmeden eline alarak hemşire çağrı sinyali yollayacağı ünite olmaktadır. Karanlık ortamda anlaşılmasını sağlayacak led ve yeşil renk bir ışığa sahiptir.
Oda Kapı Üstü İkaz Lambası
Oda kapı üstü ikaz lambaları, odalardan gerçekleştirilen hemşire çağrıları ve acil olan mavi kod çağrılarının odanın dışında da görsel açıdan gösterimini yapan cihazlar olmaktadır. Bu ışıklar kırmızı, sarı, yeşil ve mavidir. Kırmızı, hastanın hemşireyi çağırdığını gösterir. Sarı, odada temizlik görevlisinin bulunduğunu gösterir. Yeşil, sağlık görevlisinin odada bulunduğunu işaret eder.
Hemşire Üniteleri
Hemşire üniteleri, odadan ya da öteki çağrı üniteleri içerisinden gerçekleştirilen çağrıların incelendiği kısımlardır. Hemşire üniteleri, IP telefon, Dect telefon, pager, bilgisayar ya da Wi-Fi telefon gibi seçeneklerle sunulabilir.Hemşire çağrı sistemine belirli yerlerde ya da tek bir merkezde sınırsız olarak bilgisayar bağlanabilir. Bilgisayarlarla odalardan gerçekleştirilen aramalar bölge, kroki ve kat haritaları üzerinden görülebilir.