Güvenli okul projesi, daha kaliteli bir eğitim öğretim için; öğrenci ve öğretmenlerin kendilerini güvende hissedeceği, fiziksel ve çevresel olarak okulların korunaklı hale getirilmesi amacıyla oluşturulmuş bir projedir.
Güvenli okul projesi, “Güvenli Okul Güvenli Gelecek” projesi kapsamında; Millî Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından imzalanan iş birliği protokolüyle okullara anlık güvenlik desteği sağlamayı amaçlamaktadır.
Güvenli okul projesinin başlangıç aşamasında; 5 bin 329 polis, bin 506 jandarma ile 20 bin özel güvenlik görevlisinin yer aldığı toplam 26 bin 835 personel, 22 bin 773 okulda ve okul çevrelerinde sabit olarak görev yapacak.
Güvenli okul projesini, 2018 yılının Eylül ayında bu üç bakanlık; “Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü”’ başlığı altında imzaladı.
Güvenli Okul Projesi Nedir?
Güvenli okul, fiziki güvenlik standartları yönünden belirlenen plan ve normlara göre dizayn edilmiştir. Yüksek ölçekli güvenlik algısına ve prosedürlerine sahiptir. Kampüs, okul binaları ve çevreleri yetenekli kamera sistemleri ile izlenir, giriş ve çıkışları özel güvenlik personeli tarafından kontrol edilir. Önceden hazırlanan güvenlik planları ile acil durum planlarına göre olası olaylara karşı alınacak önlemler ve uygulanacak yöntemler planlanarak belirli zaman aralıklarında uygulamaya dönüştürülür ve sürekli güncel tutulur.
Daha kaliteli bir eğitim için sağlıklı koşulların oluşturulması gerekmektedir. Veliler ve öğretmenler içinse bunun birinci şartı güvenliktir. Öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarının kendilerini; fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan iyi hissettikleri, korku ve kaygının olmadığı, özgür, barışçıl ve güvenli bir okul ikliminde eğitimlerini sürdürmeleri gerekmektedir.
Güvenli okul projesi, daha kaliteli bir eğitim öğretim için; öğrenci ve öğretmenlerin kendilerini güvende hissedeceği, fiziksel ve çevresel olarak okulların modern ve korunaklı hale getirilmesi amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir projedir.
Okullarda Çevresel Güvenlik
Oluşturulan protokolle birlikte okulların çevresinde okul kolluk görevlisi, özel güvenlik ve okul yönetimiyle sürekli iletişim halinde olacak güvenlik eğitim koordinasyon görevlileri okulların çevresinde, okul giriş ve çıkışlarında güvenliği sağlayacaklar. Jandarma bölgelerinde güvenlik görevlileri; birinci ve ikinci derece güvenlik önceliği olan okulların tamamında sabit olarak görev yapacak.
Türkiye’de bulunan okulların tamamında güvenli eğitim koordinasyon görevlisi bulunacak. Bunlar; okul yönetimi, okul aile birliği ve emniyet ile tedbir alma konusunda sürekli iletişim halinde olacaklar.
Böylece okulların çevresinde oluşabilecek; her türlü olumsuzluk, şüpheli durum ya da anormallikler hızlı bir şekilde önlenebilecek. Görevliler ayrıca okulların bulunduğu; mahalle ve sokakları, bölgedeki sosyolojik ve psikolojik yapıyı da göz önünde bulundurarak; uyuşturucu, alkol ve sigara ile ilgili olarak da gerekli önlemleri alacaklar.
Güvenli Okul Projesi Güvenlik Kamera Sistemi
Güvenlik kamera sistemleri; haraç kesme, kavga, uyuşturucu, sigara ve alkol gibi velileri endişelendiren ve huzursuz eden durumlara karşı hem caydırıcı olması hem de delil olması açısından güvenli okul projesininen önemli unsurlarından birisidir. Güvenli okul projesi kapsamında kurulacak olan güvenlik kamera sistemleriile okulların içinde ve dışında alınacak olan önlemlere katkı sağlanacak.
Güvenlik kamera sistemleri ayrıca; okuldan kaçma, okul kazaları vb. olayların tespiti için de kullanılacak.
Güvenli Okul Projesi Fiziki Yeterlilik
Güvenli okul projesi kapsamında inşaa edilecek okulların; deprem, yangın, sel vb. doğal afetleredayanacak şekilde tasarımı yapılıyor. Deprem yönetmeliği doğrultusunda okul binasının jeolojik yönden zemin etüdü yapılarak, depreme dayanıklılı olması sağlanacak. Okul binası herhangi bir acil durumda kaçışı ya da toplanmayı kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca fiziki yapı içerisinde çocukların; düşme vb. yaralanmasınıengellemek için kapı, pencere gibi araçların dizaynına da dikkat edilecek.
Güvenli okul projesi kapsamında inşaa edilecek okullarda oluşabilecek yangını tespit edebilmek için okullara yangın alarm sistemi kurulacak.
Güvenli Okul Projesi Sağlıklı Okul
Güvenli okul projesinde, çevresel etkenlere bağlı; şiddet, kanunsuzluk ya da kazalar dışında sağlıkkonusu da ön planda. Okul ortamında karşılaşılabilecek olası sağlık riskleri; kirli su, iç ve dış ortamlardaki hava kirliliği, bulaşıcı hastalıklar vb. konularda çözümler de aranacak.
Okul ortamının sağlıklı, temiz ve hijyenik olmasına dikkat edilecek. Okullarda hijyenik ortamın sağlanması, sağlıklı bir okul ortamının oluşturulması için gereklidir. Temizlik, bakım, ilaçlama ve çalışanların sağlık kontrollerinin zamanında yapılması, kantin ve yemekhanelerin gıda güvenliğine uygun olması, su, hava ve aydınlatma kalitesi ve niteliği okul ortamının sağlıklı olması ve insanların sağlıklı bir iklimde yaşamaları için şarttır.
Bu kapsamda İŞKUR kanalıyla Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında okullarda güvenlik personelinin yanı sıra temizlik personeli de istihdamı yaratılacak. Bu çalışanların asgari ücret ödemeleri de İŞKUR tarafından yapılacak.
Güvenli Okul Projesi Genel Sonuç
Bildiğiniz üzere daha önceden; aile içi şiddet, servis taşımacılığı, eğitimin basın yayın yoluyla özenilir hale getirilmesi ve çocukların gerek okul gerekse servislerden hızlıca yollara çıkmaları (okul çevresinde oluşabilecek kazalar) konusunda genelgeler yayınlanmıştı.
Güvenli okul projesini genel olarak değerlendirecek olursak, öğrenci ve öğretmenlerin evden başlayarak; okula geldikleri yol ve araçlarda, okul giriş ve çıkışlarında, okul içerisinde ve eve dönüşlerine kadar olan bütün aşamalarda sağlığının, malının ve canının korunmasını amaçlamaktadır. Güvenli okul projesi okullarda huzur ve refahı sağlayacağı için eğitimin de kalitesi artacaktır. Güvenli okul projesinin sloganındaki gibi “Güvenli Okul Güvenli Gelecek“tir.
Güvenli Okul Projesinde Kullanılacak Olan Ürünler
Güvenli okul projesi kapsamında tedariği ve kurulumu yapılacak olan ürünlerin teknik yeterlilik ve kalitelerini incelemek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.