Gaz dedektörü; doğal gaz, metan, propan, asetilen, hidrojen, aseton vb. yanıcı ve patlayıcı gazları algılayan dedektörlerdir.
Yanma olayında genellikle ısı ve ışığın oluşturduğu kimyasal bir reaksiyon söz konusudur. İnsan duyuları sebebiyle en iyi yangın algılayıcıdır. İnsanların olmadığı mekan, zaman ve durumlarda yangın algılama işini yangın dedektörleri yapmaktadır.
Yangın dedektörleri, yangın alarm sistemleri içerisinde en önemli unsurdur. Yangın dedektörleri, yangını algıladıktan sonra durumu kontrol paneline iletir. Gelen bilgi yangın kontrol paneli tarafından işlenerek yangın ihbar cihazları aracılığı ile insanlar uyarılır.
Yangın alarm sistemlerinde kullanılacak olan yangın dedektörlerinin türü ve yapısı; kurulumun yapılacağı yere göre farklı özellikler göstermektedir. Ortamda bulunan gazlar sebebiyle çıkabilecek yangınları önlemek için gaz dedektörüleri kullanılmaktadır.
Gaz Dedektörü Nedir?
Her yanan maddenin kendine has bir alev özelliği ve alevin içerisindeki her bir rengin ayrı bir dalga boyu bulunmaktadır. Gaz dedektörü; doğal gaz, metan, propan, asetilen, hidrojen, aseton vb. yanıcı ve patlayıcı gazları algılayan dedektörlerdir.
Gaz Dedektörü Çalışma Prensibi
Gaz dedektörleri bulundukları ortamdaki gazların, ortam için tespit edilen limit değerinin aşılması durumunda yangın alarmı vermektedirler. Bu sayede olası yangın ve patlamaları engellemektedirler.
Gaz dedektörleri, her gazın patlama limit değeri farklı olduğu için her gaz türü için ayrıca üretilmektedirler. Ortamda birden fazla gaz bulunması durumunda patlama limit değerine göre en tehlikeli gazın sınıfı baz alınmaktadır. Patlama riskinin fazla olduğu yerlerde Ex-Proof (patlamaya karşı korumalı) dedektörler kullanılmalıdır.
Gaz Dedektörlerinin Kullanım Alanları
Gaz dedektörleri; petro kimya tesisleri, boya ve parlayıcı madde üretim tesisleri, ilaç endüstrisi, gaz dolum tesisleri vb. alanlarda kullanılmaktadır.