DVR (Digital Video Recorder), dijital formatta video kaydetmek için tasarlanmış bir tüketici elektroniği cihazıdır. DVR cihazları, ülkemizde güvenlik sistemlerinde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. DVR, analog sinyali dijitale dönüştürür ve sıkıştırır.
DVR (Digital Video Recorder), dijital formatta video kaydetmek için tasarlanmış bir tüketici elektroniği cihazıdır. Dijital video kayıt cihazları ayrıca kişisel video kayıt cihazları (PVR) olarak da bilinir. DVR’lar, güvenlik kamerasından gelen analog sinyalleri dijital formata dönüştüren, bilgileri bir sabit sürücüde tutan ve canlı video akışını diğer cihazlara aktarabilen cihazlardır.
DVR cihazları, ülkemizde kurulan güvenlik kamera sistemleri içerisinde; NVR (Network Video Recorder) ve HVR (Hybrid Video Recorder) ile birlikte en çok kullanılan kayıt cihazı türüdür. Bu cihaz türlerinde ise; analog sistemlerde görüntüyü kaydetmek için DVR, IP sistemlerde NVR ve Hybrid sistemlerde de HVR kayıt cihazları kullanılır. Daha gelişmiş IP sistemlerde ise kayıt için “Server” kullanılmaktadır. DVR cihazları; 4, 8, 16 ve 32 kanal kapasitelidir.
Analog kamera sistemlerinde DVR; dijital video kaydı, uzaktan erişim, hareket algılama, gerçek zamanlı oynatma, kayıt ve yedekleme gibi özellikleri destekler. DVR cihazları içerisindeki sürücüye önceden belirlenmiş olan özelliklere göre sürekli olarak kayıt yaparlar. Bu kaydı sürekli olarak yapabilmek için görüntü kaydının ilk belirlenen noktasından başlayarak eski görüntülerin üzerine kayıt etmeye başlar. Güvenlik kaydı için en önemli unsur, DVR cihazları için özel olarak üretilen güvenlik sürücülerinin (HDD) kullanılmasıdır.
Çözünürlük olarak DVR cihazları günümüzde yaygın olarak kullanılan; HD-TVI, AHD ve HD-CVI teknolojileri ile birlikte 1080p değerine ulaşmıştır.
Akıllı Arama Nedir?
Akılı arama, DVR cihazlarında yakalanan görüntünün bir alanını vurgulamanıza ve o alandaki değişiklikleri aramanıza olanak sağlar. Örneğin, bir öğe bir sayaçtan çalınırsa … öğenin hala tezgahın üzerinde olduğu videoda bir ana gidebilir, sonra öğenin etrafındaki alanı vurgulayabilir ve videoda o anda otomatik olarak arama yapabilirsiniz. belirli bir alanın değiştiği zaman, yani tam olarak öğe kaldırıldığı zaman ve videonun o bölümünü izler.
DVR Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bütçeniz açısından DVR satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç kriter vardır. Bu kriterler DVR cihazının; performansını ve fiyatını etkilemektedir. DVR, satın alırken dikkat etmeniz gerekenler;
- Desteklenen Kamera Sayısı
- Saniye Başına Üretilen Görüntü Miktarı (FPS)
- Video Sıkıştırma Teknolojisi
- Sabit Disk (HDD) Kapasitesi
- Ağ Bağlantısı / Uzaktan İzlenebilme Özelliği
- Hareket Algılama
- Zamanlama
- Kaydedilen Görüntüyü Dışarı Aktarabilme (USB ya da CD vb.)
- Ses Desteği
- Akıllı Arama
- Kurulum ve Kullanıcı Arayüzünün Kolaylığı
DVR Cihazlarında FPS Hesaplaması
DVR cihazının bir saniyede kaç resim kaydedeceği ile ilgilidir. Gerçek zamanlı kayıtlarda, her kamera yaklaşık olarak 30 fps değerindedir. DVR cihazlarında kamera başına fps değerini hesaplamak için; sistemdeki toplam fps değerini video girişi sayısına bölün. Örneğin; 4 video girişi olan 60 fps dijital video kayıt cihazı, kamera başına yaklaşık 15 fps sonuç verir.
DVR Cihazlarında HDD Kapasitesi
Sabit disk alanı miktarı çok önemlidir çünkü sistemin kaç günlük kayıt yapabileceği bu miktara bağlıdır. DVR cihazlarına takılabilecek olan maksimum HDD kapasitesi üreticiler tarafından belirtilmektedir. DVR cihazlarının ne kadar süre kayıt yapabileceği sadece HDD kapasitesine değil; video sıkıştırma formatına, bağlı olan kameraların türüne (çözünürlük) ve DVR üzerinde seçilen belli başlı özelliklere göre de değişmektedir.