Reklam

Data Center Nedir?

Veri merkezi olarak da bilinen data center, verileri depolamak için tasarlanmış yenilikçi bir BT (Bilgi Teknolojileri) altyapısıdır. Bir ağ, depolama alanı ve hesaplama sunucularından oluşan veri merkezleri, bilgisayar verilerini işlemek, düzenlemek, güvenli hale getirmek ve depolamak için kullanılır. İyi bir veri merkezinin mükemmel güvenlik ve uygun barındırma alanı sağlaması gerekir. Ayrıca güvenilir ve ekonomik bir enerji kaynağına sahip olmalıdır.

Data Center Ne Anlama Gelir?

Data center, verileri depolar, yönetir ve uygulamalarınızı ya da sistemlerinizi yöneterek tutarlı bir kullanıcı deneyimi sağlarlar. Şu anda, her yıl milyarlarca veri üretiliyor. İşletmelerin rekabetçi kalabilmeleri, müşterilere en iyi hizmeti sunabilmeleri ve inovasyon ortaya çıkarabilmeleri için bu fazla miktarda veriyi yönetmeye ihtiyaç vardır.

Doğru bir veri merkezi kurmak, işletmelerin BT operasyonlarını verimli bir şekilde yürütebilmeleri ve gelecekteki taleplere hazırlanabilmeleri için bu sürekli veri ve kaynak ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olabilir. Her işletmenin farklı ihtiyaçları olduğundan, bu ihtiyaçları karşılamak için farklı türde veri merkezleri mevcuttur.

Data Center Ne İşe Yarar?

Veri merkezi, bilgisayar sistemlerini, depolama ve telekomünikasyon sistemleri gibi ilgili bileşenleri barındıran bir binada özel bir alandır. Bilgi alışverişi, güç kaynağı, güvenlik cihazları, yangın alarm, yangın söndürme ve iklimlendirme sistemleri gibi çevresel kontrol sistemleri için yedekleme bileşenleri ve sağlam altyapıdan oluşur.

Kurumlar ve özel şirketler, verileri depolamak ve bağlı sistemler, uç noktalar ve müşterilerle paylaşmak için veri merkezlerini kullanır. BT operasyonlarını optimum hız, kararlılık ve güvenlikle yürütmek için esas olarak veri merkezlerine bağımlıdırlar.

Data Center Nasıl Çalışır?

Bir veri merkezi, dijital bilgileri depolamak ve aktarmak için iletişim ve ağ ekipmanı aracılığıyla harici ve dahili olarak bağlanan sanal veyahut fiziksel sunuculardan oluşur. Farklı amaçlara hizmet etmek için birkaç bileşen içerir:

  • Ağ oluşturma: Bir veri merkezinin bileşenleri ile dış dünya arasındaki ara bağlantıları ifade eder. Yönlendiriciler, uygulama teslim denetleyicileri, güvenlik duvarları, anahtarlar vb. içerir.
  • Depolama: Bir kuruluşun verileri veri merkezlerinde depolanır. Depolama bileşenleri, teyp sürücüleri, sabit disk sürücüleri, yedekli katı hal sürücüleri (SSD’ler) vb.’dir.
  • Hesaplama: Uygulamaları çalıştırmak için gereken işlem gücünü ve belleği ifade eder. Uygulamaları çalıştırmak için güçlü bilgisayarlar aracılığıyla sağlanır.

BT, bir kuruluşun kritik bilgilerini depolamak, işlemek ve yönetmek ve operasyonlarda yardımcı olmak için bu bileşenlere ihtiyaç duyar. Kuruluşlar veri merkezlerine büyük ölçüde güvendiğinden, veri merkezlerinin güvenliğini, verimliliğini ve güvenilirliğini korumak bir kuruluş için en önemli önceliklerden biridir. Ayrıca, güç alt sistemleri, soğutma sistemleri, kablolama, yedek jeneratörler, UPS vb. yazılım ve donanım sistemleri yardımıyla veri merkezi tesislerinin optimum durumda tutulması gerekir.

Veri Merkezi Neden Gerekli?

Bilgi, yüksek işleme kapasitesi ve daha fazla depolama talebi artıyor. Buluta geçiş bunu yapmanın mükemmel bir yolu olsa da, bu, artık veri merkezlerine ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez. Verileri işlemek ve depolamak için bir sisteme ihtiyacınız var. Bu sistem bulutta bile olabilir ve bu yüzden artık bulut veri merkezleri var.

İster bulut ister şirket içi olsun, bu avantajlardan yararlanmak için bugünlerde eğitim kurumları, sağlık sistemleri, telekom şirketleri, devlet kuruluşları, finans kurumları, perakendeciler vb. dahil olmak üzere her işletme için veri merkezlerine ihtiyaç vardır.

Veri güvenliği, artan siber suçlarla birlikte her işletme için çok önemlidir. Bu nedenle, kuruluşların saldırı yüzeyini azaltmak için sistemlerini, uygulamalarını ve verilerini izleme ve bunları düzenli olarak güncelleme yeteneklerine sahip olmaları önemlidir.

Zayıf Akım

Sitemizde yayınlanan içeriklerin izin alınmadan kısmen ya da tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayınlanması, satılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu'nda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. zayifakim.com ilgili yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir.
Başa dön tuşu