Reklam

Akıllı Sensör Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı sensör; üretim sektöründeki verimlilik ve üretkenliği arttırmak için teknisyenlere ve operatörlere anlamlı, gerçek bilgiler sağlar. Akıllı sensörler, genellikle ağlar yardımıyla birbirlerine bağlanırlar ve veri analizleri için algoritmalar kullanırlar. Akıllı sensörler hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin!

Akıllı Sensör Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akıllı sensörlerin tüm özelliklerinden en iyi şekilde faydalanmak için BT becerileri ve endüstriyel ağ iletişimine ilave olarak akıllı sensörlerin niteliklerinin tam anlamıyla anlaşılması gerekmektedir. Günümüzdeki tüm sektörler gelişim ve değişim aşamasındadır. Sensörler, sağladığı yeni iş olanakları sayesinde önemli bir başarı konumuna erişmiştir.

Akıllı sensörler, çift yönlü haberleşme arayüzlerine ve kullanıcı isteğiyle gerçekleşen yazılım fonksiyonlara sahiptir. Otomatik yapılandırma ve izleme özellikleriyle prosesin güvenilir, hızlı ve kolay şekilde işlemesini sağlar. Akıllı sensörler genel olarak 3 unsurdan oluşmaktadır. Bunlar sensör, iletişim birimi ve mikroişlemcilerdir. Akıllı sensörler, verimli kullanıldığında bakım süresini azaltacak ve dolayısıyla oluşacak arızaları da azaltacaktır. Bu sayede büyük ölçüde üretim kayıplarını önlemektedir.

Günümüzdeki sensörlerden oldukça küçük duran akıllı sensörler, aynı zamanda son derece küçük güç üretirler. Akıllı sensörler; nem, duman, sıcaklık gibi girdileri okunabilir verilere dönüştürmek amacıyla kullanılan ve daha sonrasında ise merkezi bir depoya iletilen bir teknoloji olarak tanımlanabilmektedir.

Akıllı Sensörlerin Faydaları Nelerdir?

Akıllı sensör genel olarak şu faydaları sağlar:

  • Maliyet düşürücüdür. Şirketler, akıllı sensörleri kullanarak bulundukları süreçleri daha da iyileştirebilirler.
  • Parametrelerde oluşacak olumsuz durumları bildirerek üretimdeki kayıpları ve olumsuz etkilenmeleri önlerler.
  • Akıllı sensör ölçümleri, müşteri taleplerinin daha kısa sürede karşılanmasını sağlar.
  • Akıllı sensörlerde yeni süreçler ve gelişmeler oluştukça iş olanakları da artıyor. Akıllı donanımlar ve otomasyonlar işsizliği oluşturmak yerine farklı iş kollarının oluşmasını sağlamaktadır.
  • Kaynak ile doğrudan bağlantı kuran akıllı sensörler, verilerin daha küçük hatalarla aktarılmasını sağlar.

Akıllı Sensörlerin Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?

Akıllı sensör avantajları:

  • Kolay entegrasyon ve sistem ile uyum sağlarlar.
  • Anlık ve sürekli olarak veriler izlenebilir.
  • Sistemdeki toplam verimde ve makine performansında artış sağlanır.
  • Olası arıza durumlarından önce bilgi sahibi olunabilir ve gerekli erken müdahaleler yapılabilir.

Sensörler yani algılayıcılar, herhangi bir fiziksel değişimi algılayıp bunu elektronik sinyallere çevirerek bağlı olduğu işlemciye ya da devreye ileten parçalardır. Kısacası sensörlerin tek görevi fiziksel değişimleri algılamaktır. Tarihteki ilk sensörlere gözetleme kuleleri örnek olarak verilebilir.

Sensör Çeşitleri Nelerdir?

Sensör çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Mesafe Sensörleri: Ses ve sesin yansımasıyla mesafeleri algıladığımız sistemlerdir. Deniz altlılarda ve gemilerde, trafik polislerinin hız tespitinde, fabrikalarda üretim bantlarında sıklıkla bu sistem kullanılmaktadır.
  • Hareket Sensörleri: Kızılötesi ışınlar ile mesafeleri algıladığımız sistemlerdir. Apartmanlardaki fotoselli ampullerde ve AVM kapılarında sıklıkla kullanılan bir sistemdir.
  • Sıcaklık ve Nem Sensörleri: Ortamdaki sıcaklık ve nemi ölçmeye yarar. Ateş ölçerlerde, nem ölçerlerde ve sıcaklığını ayarlayabildiğimiz tüm mutfak eşyalarında bu sistem kullanılmaktadır.
  • Işık Seviye Sensörleri: Işık seviyesini algılamaya yarar. Bu sensörlerde yarı iletken malzemeler kullanılır. Fotoğraf makinelerinin flaşlarında, otomobillerde farların otomatik açılma ve kapanma durumlarında bu sistem kullanılmaktadır.
  • Eğim Darbe Sensörleri: Uygulanan kinetik enerjiyi, sallanmayı, darbeyi anlayan bir sensör çeşididir. Titreşim ve darbelere duyarlı güvenlik sistemlerinde, devrildiğinde çalışmaması gereken eşyaların güvenliğinde eğim darbe sensör çeşitleri kullanılmaktadır.
  • Su Seviyesi Sensörleri: Suyun seviyesini ya da herhangi bir şeyin kuruluğunu ve sıcaklığını ölçmeye yarar. Tankerlerde, su depolarında ve benzin istasyonlarında bu sensör çeşitleri kullanılmaktadır.
  • Toprak Nem Sensörleri: Su seviyesi sensörü ile aynı özelliğe sahiptir diyebiliriz, ancak toprak nem sensörlerinin su seviyesi sensörlerinden tek farkı biri topraktaki nem ve sıcaklığı ölçerken diğeri ise sudaki nem ve sıcaklığı ölçmeye yaramaktadır. Akıllı tarım dediğimiz sistemlerde, toprak nem sensörleri oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Zayıf Akım

Sitemizde yayınlanan içeriklerin izin alınmadan kısmen ya da tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayınlanması, satılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu'nda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. zayifakim.com ilgili yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir.
Başa dön tuşu